Política

El sindicalisme alternatiu mobilitza un miler de persones contra la precarietat en un 1 de maig “anticapitalista”

Alguns dels assistents han començat una marxa i han fet pintades en establiments a bancs i botigues: “Foc al capital”

La CUP crida a mobilitzar-se “cada dia” davant les “amenaces de més retallades de drets laborals”

El sindicalisme alternatiu, convocat per moviments socials i la taula sindical, ha mobilitzat un miler de persones aquest Primer de Maig al centre de Barcelona en contra de l’actual model econòmic, segons les xifres de la Guàrdia Urbana.  Els manifestants han titllat el sistema d’“irracional” i de ser la causa de les crisis socials i les catàstrofes ecològiques.

Després d’un any de pandèmia de la Covid, sindicats com la IAC, la CNT, Co.bas i formacions polítiques com la CUP han denunciat que la pandèmia ha posat en evidència la precarietat que causa el sistema capitalista.

El portaveu nacional de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Marc Casanovas, ha assegurat que la mobilització d’aquest 1 de maig busca “visualitzar el malestar” després d’un any de pandèmia en què “han pagat els plats trencats els de sempre”. Casanovas ha denunciat que l’Estat espanyol té un 27% de temporalitat, l’índex més alt de la Unió Europa. D’altra banda, ha criticat que la solució que proposa la classe política per sortir de la crisi passa per uns fons europeus que “estan hipotecats a les grans multinacionals” com Iberdrola, El Corte Inglés o Repsol, “que han malmès el territori i han imposat condicions de treball completament indignes”.

“Estem intentant tenir un futur com a treballadors i treballadores que no continuï empitjorant amb reformes laborals en les quals perdem drets”, s’ha expressat, en la mateixa línia, Jonathan Montañés, secretari d’Acció Sindical del SOV de la CNT Barcelona. A la concentració s’hi han sumat altres col·lectius com els pensionistes, les Kellys, o moviments en favor de la regularització dels migrants.

La convocatòria era per una concentració estàtica a Passeig de Gràcia amb Provença. Una hora després els manifestants han decidit iniciar una marxa peu des del carrer Provença fins a la Plaça Catalunya. Al seu pas, han fet pintades en bancs i botigues de multinacionals, on es llegia ’Foc al capital’ o ’Patriarcat i capital aliança criminal’. A les portes de la Borsa de Barcelona, un grup de manifestants ha escrit ’Mort a l’Ibex’.

A la Plaça Catalunya, un grup nombrós de participants ha decidit no avançar més però un altre ha continuat amb la marxa fins a la seu de Foment del Treball, a la Via Laietana. Els manifestants han esquivat la Plaça Urquinaona i han seguit per Portal de l’Àngel, on també ha pintat amb proclames capitalistes els aparadors de comerços de multinacionals de roba. Després de passar per davant de la catedral de Barcelona, el gran gruix de la manifestació s’ha aturat al voltant de la patronal, on han pintat les parets amb consignes com ’Violència és no arribar a final de mes’ i ’Foc a Foment’.

En aquesta segona marxa hi han participat organitzacions com Arran i COS. En canvi, sindicats com la IAC se n’han desmarcat i han acabat la mobilització a Plaça Catalunya.

Mobilització permanent contra les retallades de drets “laborals, econòmics i socials”

ACN

Abans de la manifestació dels sindicats alternatius, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha fet una crida a mobilitzar-se “cada dia” davant les amenaces de més retallades de drets laborals, econòmics i socials”. “És més necessari que mai organitzar-nos”, ha assenyalat.

En declaracions als mitjans, Reguant ha criticat que les propostes que el govern espanyol va fer arribar ahir a la Comissió Europea per al repartiment dels fons s’incorporin més reformes laborals, de pensions i que “se segueixi facilitant que empreses com Endesa o Naturgy s’emportin la major part del pastís d’uns fons que seran amb condicionalitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia