Política

Els Estats Units comencen a reagrupar les famílies d’immigrants separades

Biden reverteix el programa de Trump que va deixar més de cinc mil nens sense els pares

Molts progenitors van ser deportats abans de l’any 2018

El govern nord-americà començarà aquesta setmana a reagrupar famílies immigrants separades durant el mandat de Donald Trump, segons va anunciar ahir el secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas, que va explicar que ahir mateix tornarien a estar plegades quatre famílies que no es van poder veure els anys 2017 i 2018.

Mayorkas va explicar que en aquestes quatre famílies hi ha un nen separat dels seus pares quan tenia tres anys. També va parlar d’una mare mexicana i una altra d’hondurenya, però no va donar més detalls de la resta. “Això només és el començament”, va dir Mayorkas. “Reunirem aquest primer grup de famílies, i en vindran moltes més. Reconeixem la importància de donar a aquestes famílies l’estabilitat i els recursos que necessiten per recuperar-se”, hi va afegir.

El govern de Joe Biden calcula que més de mil famílies van ser separades com a part d’un programa de Donald Trump per contenir la immigració il·legal i pel qual més de cinc mil nens van ser distribuïts a diferents llocs del país, alhora que moltes de les seves famílies van ser deportades.

Equip de treball

Mayorkas va explicar que l’equip de treball creat per Biden per ocupar-se d’aquest assumpte ha col·laborat amb la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU). Lee Gelernt, subdirector de ACLU, va valorar de forma molt positiva la notícia de la reunió de quatre famílies, però va advertir que no és “moment de celebració”. “Hem treballat en això durant quatre anys i sabem quant queda per fer”, va dir Gelernt a la cadena NPR de ràdio. “Esperem que el govern de Biden també ho reconegui”, hi va afegir.

Un tribunal federal va ordenar el 2018 al govern de Trump que reagrupés milers de famílies immigrants, però la resolució va arribar tard per a molts pares i mares, que ja havien estat deportats abans que s’iniciés la demanda en els tribunals.

Biden va signar el mes de febrer passat un decret per crear un grup de treball que ha de resoldre moltes reagrupacions els pròxims mesos i a principis de juny té previst donar explicacions dels resultats, segons explica la Casa Blanca.

Crida a tancar la presó de Guantánamo

Un total de 83 exministres d’Afers Estrangers, senadors, exlegisladors i personalitats del món polític i acadèmic de països de l’Amèrica Llatina han signat una declaració conjunta, publicada ahir, en la qual s’exhorta el president dels EUA, Joe Biden, a tancar la presó de Guantánamo per respecte a la llei i els drets humans. Entre els signants hi ha representants de l’Argentina, el Brasil, Bolívia, Xile, l’Equador, Mèxic i el Perú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA