Política

Absolts dos líders ultres acusats d’encoratjar la violència el 12-0 

Una jutge de Barcelona ha absolt els líders d’Aliança Nacional i La Falange, Pedro Pablo Peña i Manuel Andrino, que afrontaven tres anys de presó acusats d’encoratjar la violència en els seus discursos del 12 d’octubre de 2013, perquè el document que va donar motiu a la investigació ha resultat ser fals.

En la seva sentència, la titular del jutjat penal número 8 de Barcelona absol a tots dos líders ultres en concloure que la prova que va permetre obrir la instrucció del cas no és lícita, de manera que la causa ha quedat “contaminada”.

Els líders d’Aliança Nacional estaven acusats d’un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques per les seves intervencions en l’acte ultra que tradicionalment se celebra els 12 d’octubre en una plaça de Montjuïc, a Barcelona, en aquest cas de l’any 2013, coincidint amb l’auge del moviment independentista a Catalunya.

Tots dos encausats acumulen antecedents i causes obertes per fets similars: Pedro Pablo Peña va ser condemnat a tres anys i mig de presó per tinença d’explosius i Manuel Andrino té diverses sentències per desordres públics i discriminació ideològica, entre d’altres la de l’assalt al centre cultural Blanquerna de la Generalitat a Madrid durant la Diada del mateix any.

En els mítings, que van reunir unes 150 persones de col·lectius ultres, entre símbols neonazis i d’extrema dreta i càntics com “Artur Mas, a la cámara de gas”, els processats van assegurar que estaven disposats a morir i a “matar” per la unitat d’Espanya i que tenien la força suficient per “causar sang” per evitar la secessió de Catalunya”.

Malgrat que la sentència dona per provades aquestes intervencions, la jutge absol als processats perquè el document que va donar motiu a la investigació -signat per dos grups ultres que incitaven a realitzar actes violents el dia de la Hispanitat de 2013- era fals i s’havia posat en circulació en anys anteriors.

La magistrada recorda en la seva sentència que, d’acord amb la declaració dels testimonis del judici, les institucions que van denunciar els fets en la Fiscalia -l’Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental), el de Barcelona i un sindicat- van obtenir el document a través de les xarxes socials, sense dur a terme comprovacions sobre la seva veracitat.

Per aquest motiu, la jutge acorda l’absolució dels processats, en existir “dubtes raonables sobre la culpabilitat” dels mateixos, en aplicació del principi de “in dubio pro reo”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Els diputats francesos aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid