Política

Acord “de mínims” entre ERC, JxCat i CUP

Els partits pacten cinc punts que inclouen crear un espai d’estratègia independentista “més enllà de la governabilitat”

Acord “de mínims” d’ERC, JxCat i CUP per “desencallar l’inici de la legislatura” i crear un espai sobre l’estratègia “més enllà de la governabilitat”. Així ho han traslladat en un comunicat conjunt després de la reunió d’aquest dimecres al migdia als despatxos de la CUP al Parlament.

L’entesa consta de quatre punts, on en el quart ERC, Junts i CUP subratllen: “Assolir un espai pel debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat”. El document és pràcticament el mateix que el que proposava la CUP aquest matí, tot i que aleshores els anticapitalistes apostaven per “situar el debat de l’estratègia independentista fora del marc del pacte de govern”. Al final s’ha optat per la fórmula de “més enllà”.

El comunicat conjunt, titulat ’Compromís per un Acord Nacional per l’Autodeterminació’, consta de 4 punts i un preàmbul que subratlla que “els resultats electorals del 14 de febrer brinden a l’independentisme la possibilitat d’obrir un nou cicle per l’alliberament nacional del país”. I afegeix: “Per això els partits independentistes ens comprometem als següents punts de mínims com a base per a desencallar l’inici d’aquesta legislatura”.

En el primer punt, ERC, Junts i CUP aposten per “donar una resposta a la crisi social i econòmica que viu el país”. En segon lloc, subratllen la necessitat de “construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics que tenen un ampli suport per part de la societat catalana i que no hi caben en el marc de l’Estat”.

En tercer lloc, defensen que cal “prendre la iniciativa i convocar una primera reunió de treball per construir un gran Acord Nacional per l’Autodeterminació que vagi més enllà de partits polítics i que agrupi l’àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica que viu el país. Amb el compromís inequívoc que des del diàleg i l’embat democràtic a l’Estat es pugui assolir l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia durant la pròxima legislatura”.

El quart i darrer punt és on els tres partits es conjuren per “assolir un espai pel debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat”.

Si es compara amb la proposta inicial de la CUP, els punts 1 i 2 són exactament iguals. El tercer punt també s’assumeix íntegre, i s’hi afegeix la part del “compromís inequívoc” que abraça el diàleg i l’embat amb l’Estat per assolir l’autodeterminació i l’amnistia aquesta legislatura.

És el quart punt el que aporta una diferència més notable. La proposta dels anticapitalistes subratllava que el debat de l’estratègia independentista s’ha de “situar fora de marc del pacte de govern”. Al comunicat conjunt, ERC, Junts i CUP opten finalment per “assolir un espai pel debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat”.

En sortir de la reunió –de gairebé dues hores de durada als despatxos de la CUP al Parlament–, els representants dels partits no han volgut fer cap valoració i s’han remès al comunicat. No queda aclarit, per exemple, si ERC s’obre ara a un Govern de coalició o si manté que només contempla governar en solitari en l’inici de la legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona