Política

Una consellera del Tribunal de Comptes creu que l’informe sobre Exteriors i Diplocat està esbiaixat i conté exageracions

Maria Dolores Genaro va presentar un vot particular on posa en dubte que s’hagi respectat el principi d’imparcialitat

Un vot particular denuncia que l’informe del Tribunal de Comptes que serveix per perseguir patrimonialment una trentena de càrrecs de la Conselleria d’Exteriors i el Diplocat per suposades irregularitats entre 2011 i 2017 no és imparcial, es basa en proves no contrastades i conté exageracions.

Aquest és el criteri de la vocal del Tribunal de Comptes María Dolores Genaro Moya, que va presentar un vot contundent contra el document del Tribunal de Comptes del 2019 que ara serveix de base per a diversos processos. Segons la consellera, contràriament al criteri majoritari d’aquest organisme “no sembla que existeixi una extralimitació de l’acció exterior exercida per la Generalitat en relació a l’àmbit competencial que li correspon”.

L’informe del Tribunal de Comptes va donar peu a una denúncia de la Fiscalia que va permetre que aquest 6 de maig del 2021 el jutjat d’Instrucció 18 de Barcelona obrís diligències contra l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva i nou excàrrecs més de la Generalitat, mentre que paral·lelament el mateix Tribunal de Comptes demana quantitats milionàries als exmembres d’Exteriors i del Diplocat.

Paral·lelament el Tribunal de Comptes ha citat per als propers 29 i 30 de juny els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras, diversos exconsellers de Presidència, Economia i Exteriors com Francesc Homs, Neus Munté, Andreu Mas-Colell i Raül Romeva, i diversos ex-alts càrrecs del Govern, fins a la quarantena, per les despeses en política exterior i del Diplocat del 2011 al 2017. Hauran de comparèixer davant de la secció d’enjudiciament després de les denúncies de la fiscalia, l’advocacia de l’estat i les entitats Advocats Catalans per la Constitució i Societat Civil Catalana.

La instrucció de la causa, acordada el març del 2019 a instàncies del Congrés i el Senat, ja ha finalitzat, i al juny se celebrarà, si els previsibles recursos en contra no prosperen, l’acta de liquidació provisional per fixar la responsabilitat de cada polític i la quantia que hauria de retornar. Els dictàmens emesos per l’Advocacia de l’Estat i el ministeri fiscal respecte a aquest informe de fiscalització van donar lloc al trasllat dels antecedents a la Secció d’Enjudiciament del Tribunal de Comptes i a l’obertura de diligències preliminars que es van acumular a unes del 2018 relatives a les despeses del referèndum de l’1-O.

El vot particular de Maria Dolores Genaro Moya no apareix a l’índex de l’informe, però consta a la seva pàgina 463. La consellera inicia el vot destacant la “urgència incomprensible” del Tribunal per enllestir el document a finals del mes de març del 2019 malgrat les peticions que ella mateixa havia fet perquè s’ampliés el termini i hi pogués fer observacions de caràcter tècnic. Denuncia que això ja constitueix una vulneració del procediment que no s’havia vist fins a aquell moment.

La consellera sosté que el document s’allunya de la funció del Tribunal de Comptes, que hauria de fer “un judici estrictament tècnic sobre el sotmetiment als principis de legalitat, eficiència i econòmica de l’activitat econòmico-financera desenvolupada per la Generalitat en relació amb l’acció exterior”. En aquest punt assenyala que el Tribunal de Comptes ha incomplert les seves pròpies normes perquè no ha basat la fiscalització de l’acció exterior de la Generalitat en els principis d’“imparcialitat, claredat, concisió, equilibri i ponderació”.

Segons la consellera, “amb les dades que s’indiquen a l’informe no sembla existir una extralimitació de l’acció exterior exercida per la Generalitat de Catalunya en relació amb l’àmbit competencial que li correspon”.

A més, assegura que el document del Tribunal de Comptes considera com a despeses irregulars “viatges o activitats” basant-se en declaracions fetes a la premsa amb posterioritat a l’acte, “fet que no desvirtua el caràcter oficial de l’acte i la seva possible inclusió dins de les competències autonòmiques”.

Segons el vot particular, el Tribunal de Comptes també aprofita activitats que “sembla que excedeixin l’àmbit competencial” de la Generalitat, però que “per la seva durada, característiques i altres factors apareixen clarament com accessòries a una activitat principal feta dins l’àmbit competencial autonòmic” per “qualificar com a il·legal la totalitat de l’acció”, cosa que “sembla excessiva”.

El vot particular també denuncia que en 28 activitats més l’informe es basa en proves “no concloents” per qualificar-les d’irregulars. Són casos en què “l’evidència s’obté d’una nota de premsa i no de la documentació dels expedients de despesa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA