Política

Ultimàtum de l’ANC perquè es formi govern

Elisenda Paluzie avisa ERC i JxCat que aquesta és la “darrera oportunitat”, perquè si hi ha eleccions no seran més al seu costat

Reivindica que la nova majoria de vots independentistes dona ara més legitimitat a la DUI

No hi ha més excuses per no formar un govern independentista. La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, va alertar els grups polítics que tenen una “darrera oportunitat” per treballar per la independència i arribar a una entesa abans no expiri el termini, el 26 de maig, i es convoquin automàticament noves eleccions. Paluzie va imposar un ultimàtum a ERC i JxCat perquè es posin a treballar per complir el mandat de les urnes, i va advertir que, si no és així i “ens aboquen a unes noves eleccions o repeteixen un govern per no avançar”, aleshores, va dir, “l’Assemblea no serà més” al seu costat.

“Ho tenim tot per aconseguir la independència”, va dir la presidenta de l’ANC a l’inici de la seva intervenció davant els milers de persones que omplien la plaça Sant Jaume, en el darrer intent de l’entitat per exigir als partits, a les portes de la Generalitat, la formació d’un govern. Paluzie va destacar que, des que l’entitat lidera el moviment independentista, s’ha pogut vèncer l’Estat espanyol “amb la resistència no violenta” tot i la forta repressió que s’exerceix amb les causes que s’obren cada setmana contra el moviment independentista.

Per Paluzie, el més important, però, és que s’hagi aconseguit una nova majoria amb el 52% “inequívoc” de vots independentistes. Amb aquests resultats de les últimes eleccions, “la legitimitat d’un procés unilateral d’independència és molt més gran que el 2007”, va assegurar Paluzie, que dona per fet que no serà cap tribunal internacional que reconegui la independència a Catalunya, sinó que s’haurà de guanyar “aquí i ara”. Per fer-ho, segons la presidenta de l’entitat independentista, cal la sobirania del Parlament, el moviment popular i la “força de les entitats, així com l’altaveu internacional del Consell per la República”.

Entre aplaudiments constants, la presidenta de l’ANC va llançar un missatge: “Ho tenim tot per guanyar, però estem més dividits, decebuts i desanimats que mai, perquè els partits són capaços de malbaratar tot el que tenim.” Paluzie va retreure als partits que no siguin capaços d’arribar a un acord quan el moviment independentista és des de fa deu anys en totes les lluites, com les manifestacions a favor de la llibertats dels presos i els “sopars grocs” organitzats per l’entitat per recaptar diners per pagar les fiances a les famílies dels represaliats. “Hem anat a totes les reunions a les quals ens han convocat per parlar de diàlegs impossibles, referèndums pactats i amnisties que mai arribaran”, hi va afegir Paluzie.

“No era això, companys!”

El vicepresident de l’ANC, David Fernàndez, va repetir un dels clams dels manifestants: “Ja n’hi ha prou!” I hi va afegir un “No era això, companys!” per recriminar a la classe política les seves desavinences. “Per la llibertat de Catalunya hem perdut feines, temps, la parella i, finalment, la paciència i la confiança”, va etzibar Fernàndez, que va agrair la resposta dels assistents que omplien la plaça i va lamentar l’absència de líders polítics en la concentració. “Tingueu sentit de país, d’estat i de responsabilitat envers tots nosaltres”, els va reclamar el vicepresident de l’entitat, que els va fer un altre prec: “Deixeu de fomentar la divisió entre les bases per afeblir-nos, perquè no ens hi trobareu. Ens mantindrem units.”

Davant els crits d’“unitat” dels manifestants, Fernàndez va apel·lar a “més reunions honestes i menys mitjans de comunicació, més concòrdia i menys retrets, més acords i menys desavinences, i més país i menys partits”. Pel responsable de l’ANC, els resultats del 14 de febrer “enforteixen” la via cap a la independència, “un mandat inexcusable que cal complir com més aviat millor, dins aquesta legislatura”.

L’ANC alertava ERC i JxCat que no els “tremolarà el pols” si cal endurir les mobilitzacions. “Podem ser al darrere empenyent com fem ara, al vostre costat per avançar cap a la independència, però també al davant per confrontar-vos, i no és el que volem”, va dir Fernàndez, que va cloure el seu discurs amb un contundent “Farem la independència amb vosaltres o sense”.

Promeses incomplertes

L’acte de l’ANC va reunir representants de diverses entitats, que van llegir un manifest en què es van sentir retrets: “No ha tornat el president Puigdemont ni s’ha fet efectiva la república.” Per la seva banda, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, va reclamar un govern “decidit, cohesionat, fort i estable” per liderar i ajudar a reactivar l’economia després de l’impacte de la pandèmia. Roca va recordar el mandat de les urnes del 14-F. “Qui pretengui menystenir aquell resultat, és perquè ens vol empetitir”, va criticar, i recordava que el 2017 els mateixos partits defensaven l’independentisme amb un 49% dels vots i que “ara el 52% no els sembla prou. Potser és que mai en tindran prou?”, va cloure.

En acabar l’acte, es van dispersar les prop de 1.200 persones concentrades a la plaça, segons la Guàrdia Urbana, mentre que fonts de l’organització xifraven els participants en 8.000. Les ANC territorials van posar a disposició dels manifestants cinc autocars per arribar al centre de Barcelona. A l’inici de l’acte, es va desplegar una estelada gegant, i es va acabar, com és habitual, cantant Els segadors.

LES FRASES

Si ens aboqueu a eleccions o repetiu un govern per no avançar, l’ANC no serà més al vostre costat
La nova majoria del 52% fa que la legitimitat d’una DUI sigui més gran que el 2017
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’ANC
Deixeu de fomentar la divisió entre les bases per afeblir-nos, perquè no ens hi trobareu. Ens mantindrem units
Teniu un mandat sorgit de les urnes i és inexcusable: fer la independència dins aquesta legislatura
David Fernàndez
vicepresident de l’anc
Ens cal un govern decidit, cohesionat, fort, estable i valent que defensi tothom que viu en aquest país
Qui vulgui menystenir el 52% ens vol empetitir. No en tindran mai prou?
Mònica Roca
presidenta de la cambra de comerç de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts