Política

ESTATS UNITS

Biden condemna a Tulsa la pitjor massacre racista al país

Joe Biden es va comprometre ahir a liquidar les “arrels del racisme sistèmic” als EUA, amb motiu del centenari de la massacre de Tulsa (Oklahoma), on es va traslladar per a l’ocasió. Entre el 31 de maig i l’1 de juny del 1921, va tenir lloc la matança racista més gran de la història recent dels EUA, quan una turba de blancs va incendiar i saquejar completament Greenwood, un dels barris afroamericans més benestants de l’època. Més de 1.200 habitatges van ser arrasats, saquejats i cremats amb la connivència de les autoritats locals, en una tragèdia de la qual encara avui s’ignora el nombre exacte de morts, tot i que els historiadors calculen que en van ser almenys 300. Biden va recordar en un text previ a la visita que famílies i menors van ser assassinats a sang freda i que unes 10.000 persones van quedar sense sostre. A això, s’hi va afegir que, en els anys posteriors, es van aplicar polítiques que “van fer impossible una recuperació”. El president va fer referència a ordenances locals i mesures adoptades pel govern federal que van impedir que els veïns negres demanessin préstecs per refer-se de la situació, i a la construcció d’una autopista que va dividir aquesta comunitat. En conseqüència, “l’atac contra les famílies negres i la riquesa negra a Greenwood va continuar durant generacions”, va destacar. Per això, Biden considera que el govern dels EUA ha de reconèixer i fer-se càrrec del paper que va tenir en el passat en arrabassar la riquesa i les oportunitats a les comunitats negres. En aquest sentit, va manifestar el compromís de la seva administració a l’hora de reconèixer aquesta responsabilitat i d’abordar les desigualtats racials amb “inversions històriques” en la seguretat econòmica de les famílies i programes amb fons per a petits negocis en zones deprimides, entre d’altres.

Biden és el primer mandatari en actiu que es trasllada a Tulsa en aquesta data especial, i ho fa després de l’onada de protestes per la injustícia racial que han viscut els EUA en el darrer any, desfermades per la mort de l’afroamericà George Floyd a mans d’un policia blanc a Minneapolis (Minnesota).

D’altra banda, abans de viatjar a Tulsa, el líder demòcrata va remarcar que els EUA “seran sempre una nació d’immigrants” que “han enriquit i enfortit” el país, i va criticar la seva “massa freqüent demonització”. Biden va emetre ahir una proclamació presidencial per celebrar el mes de l’Herència Nacional Immigrant, amb què torna a demanar al Congrés que aprovi la seva reforma migratòria per regularitzar 11 milions d’indocumentats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona