Política

El TGUE avala el rebuig de Brussel·les a la iniciativa ciutadana de l’ANC i el CpR contra l’estat espanyol

Les entitats independentistes encara poden recórrer la sentència del TGUE davant del TJUE

L’Assemblea i el Consell per la República consideren que la resolució “no s’ajusta a la legalitat de la UE”

El Tribunal General de la Unió Europea ha avalat el rebuig de la Comissió Europea a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) de l’ANC i el Consell per la República que pretenia sancionar Espanya. Les dues entitats van registrar el 2019 una ICE que demanava a Brussel·les examinar si l’estat espanyol està “vulnerant els drets polítics i civils” del poble català. Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma: que no es demana explícitament un acte jurídic. L’ANC i el CpR van impugnar la desestimació davant del TGUE acusant l’executiu europeu de rebutjar-la en realitat “pel fons de la qüestió”.

Aquest tribunal amb seu a Luxemburg ha donat la raó aquest dimecres a la CE, però les entitats independentistes encara poden recórrer davant del Tribunal de Justícia de la UE.

El TGUE veu provat que l’ANC i el CpR no van convidar a la CE a presentar “una proposta d’acte jurídic” i que, per tant, la iniciativa no complia els requisits formals per ser acceptada.

Disputa per una qüestió formal

L’ANC i el CpR van registrar el maig del 2019 una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretenia instar a la Comissió Europea a iniciar el procediment previst a l’article 7 del Tractat de la UE per sancionar l’estat espanyol “per la vulneració dels drets polítics i civils” del poble català i “per extensió de les minories nacionals i els seus representants”.

Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma. En concret, la va rebutjar perquè la ICE no “convidava” explícitament a la Comissió a “presentar una proposta d’acte jurídic”. Només demanava examinar la situació a Espanya, i no exigia mesures concretes. “Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una ICE”, va recordar l’executiu europeu.

La ICE de les entitats pretenia que “tant la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “els seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees. També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats, entre d’altres.

Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma. En concret, la va rebutjar perquè no “convidava” explícitament a la Comissió a “presentar una proposta d’acte jurídic” per activar l’article 7 del tractat sobre l’estat de dret. Demanava examinar la situació a Espanya, que és la primera fase del procés sancionador previst a l’article 7, però no exigia explícitament a Brussel·les que utilitzés aquest mecanisme.

Arguments del TGUE

“Aquesta fórmula no es pot interpretar com una invitació a la Comissió Europea perquè recorri als mecanismes establerts en el mencionat article”, critica el TGUE en la sentència.

El tribunal de la UE de primera instància no entra a valorar el fons de la qüestió. És a dir, si Brussel·les ha d’acceptar una iniciativa ciutadana europea que demana l’activació de l’article 7 contra un estat membre. De fet, la CE va registrar una petició d’aquest tipus contra Hongria el 2015.

Així, l’ANC i el CpR hauran de decidir si intenten revertir la decisió de Brussel·les per la via judicial amb un últim recurs davant del TJUE, o si tornen a presentar la petició a la Comissió Europea tenint en compte els criteris formals que el TGUE ha avalat aquest dimecres.

Reaccions de l’ANC i el CpR

L’ANC i el Consell per la República (CxR) consideren que l’aval del Consell General de la Unió Europea (TGUE) “no s’ajusta a la legalitat de la UE”. En un comunicat conjunt, afegeixen que ara estudiaran si modifiquen el text de la ICE o bé presentaran un recurs perquè la Comissió Europea acabi registrant la proposta.

El president del CxR, líder de Junts i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha opinat via Twitter que la justícia europea “mereix el màxim respecte” perquè quan pren una decisió ho fa en base a “raons estrictament de dret i no pas polítiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries