Política

Organitzacions internacionals donen suport al recurs de Cuixart al TEDH per abús de poder

L’advocat del líder d’Òmnium remarca que Espanya acabarà condemnada i que Europa no pot mirar a un altre costat

El recurs del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), ha rebut aquest dimarts el suport de diverses organitzacions internacionals de defensa dels drets humans. El PEN Internacional, l’European Civic Forum, Front Line Defenders o l’Organització Mundial contra la Tortura consideren que l’empresonament de Cuixart suposa un greu atac a la llibertat d’expressió i de reunió i una amenaça pels drets fonamentals a tot Europa. L’advocat internacional de Cuixart, Olivier Peter, recorda que des de l’inici del procediment han dit que l’estat espanyol serà condemnat al TEDH i creu que si Europa permet l’empresonament d’algú com Cuixart, “el futur per a tots serà molt fosc”.

El recurs de Cuixart s’ha registrat en català i acompanyat de la documentació per a la seva admissió: una seixantena d’informes que ocupen un total de 2.009 pàgines. Entre els documents que s’adjunten hi ha tots els pronunciaments d’organismes internacionals que, segons Òmnium, al llarg dels més de tres anys i mig de presó del president d’Òmnium han denunciat la seva situació i n’han demanat l’alliberament, així com també algunes de les resolucions dictades per altres tribunals europeus.

Procés llarg a Estrasburg

El procediment a Estrasburg pot trigar anys a resoldre’s. El primer pas és que el TEDH admeti a tràmit el recurs. A diferència d’altres instàncies judicials, Estrasburg no informa quan ho fa.

Un cop passat el filtre inicial els magistrats hauran de decidir si tramiten el recurs per la via urgent. El TEDH resol amb més rapidesa els temes més greus que impliquen un risc per a la vida o si l’afectat es troba empresonat, com és el cas dels presos ara mateix.

Així, la duració del procediment depèn del tipus de cas i la seva complexitat. Per exemple el recurs de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell per la suspensió preventiva del ple posterior a l’1-O es va desestimar en dos anys des de la seva presentació. En canvi, el recurs contra la crema de fotos del rei a Girona va trigar més: tres anys. Alguns casos es poden arribar a allargar cinc anys, però el tribunal està intentant desencallar l’acumulació de casos que arrossegava fa uns anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona