Política

Sánchez convocarà una Conferència de Presidents al juliol per parlar del pla de recuperació

El president espanyol subratlla que és un pla “de país” que afecta totes les comunitats i ajuntaments

Preveu rebre 19.000 milions dels fons europeus aquest any

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que convocarà una Conferència de Presidents autonòmics abans de les vacances d’estiu per abordar amb ells el pla de recuperació, transformació i resiliència, que ha qualificat de “pla de país”.

Sánchez ho ha dit en la roda de premsa conjunta amb la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en la qual aquesta ha anunciat el llum verd de Brussel·les al pla presentat per la Moncloa, el primer pas perquè l’Estat pugui començar a rebre 69.500 milions d’euros en subvencions durant el període 2021-2026.

Des del passat mes de maig, quan va expirar l’estat d’alarma, diversos governs autonòmics havien demanat al president del govern espanyol que convoqués una nova trobada per analitzar mesures conjuntes enfront a la Covid-19.

El cap de l’executiu espanyol ha explicat que es tracta de resoldre tots els dubtes dels governs autonòmics perquè el pla es faci realitat. “Al govern li incumbeix en primera persona, però també a totes les comunitats autònomes, ajuntaments, diputacions, organitzacions empresarials i treballadors del nostre país”, ha reconegut. “Ells també en són protagonistes, igual que els milers d’alcaldes i alcaldesses del nostre país”, ha dit.

El govern espanyol “espera rebre” un total 19.000 milions d’euros dels fons europeus aquest any. Un cop la Comissió ha aprovat el pla, Sánchez preveu que en “en menys de quatre setmanes” el Consell Europeu es pronunciï en la mateixa direcció per “oficialitzar” l’aprovació del pla de Recuperació. Un cop aconseguit l’aval del Consell s’alliberaria el primer dels pagaments, l’anomenat prefinançament, que suma 9.000 milions d’euros. A aquest abonament li seguiria el primer desemborsament vinculat al compliment de fites i objectius: un total de 10.000 milions que arribarien a finals d’any, sempre que es compleixin els compromisos previstos al tancament del tercer trimestre.

Segons Sánchez, l’objectiu del seu govern és que la recuperació sigui “justa, ràpida” i que “no deixi ningú enrere”. “Centrarem totes les nostres energies en complir-lo any a any fins al 2023”, ha promès.

En aquest sentit, ha qualificat el d’avui com un “dia històric” per a Espanya i “també per a Europa”, ja que l’aprovació dels plans de recuperació “obre la porta” a una “nova forma d’entendre la Unió”, de “cooperar units i donar resposta als desafiaments que tenim com a societats”.


En la roda de premsa conjunta a la seu de Red Eléctrica Espanyola (REE), Sánchez ha afirmat que gràcies al pla es veurà com en els pròxims anys “un model energètic cada vegada més del passat és substituït per un model del futur”, on “la transició ecològica serà capil·lar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona