Política

Els actes amb el rei i l’aeroport, patates calentes del govern

La CUP avisa Aragonès que considera un aval al règim anar als actes presidits per Felip VI

L’executiu es compromet a protegir els espais naturals sense citar La Ricarda en l’ampliació del Prat i a demanar diferents solucions

La coincidència del govern català amb el rei Felip VI en actes oficials i la polèmica ampliació de l’aeroport del Prat que vol Aena van aflorar en el ple d’ahir com les patates calentes que ha d’entomar l’executiu català d’immediat en aquest inici de legislatura. La CUP va advertir ahir Aragonès que considerarà incompatible amb “trencar amb el règim” l’assistència als actes que les pròximes setmanes presidirà a Catalunya el monarca.

El diputat Carles Riera preguntava retòricament al president català “què hi feia a Fomento del Trabajo” amb el comte de Godó i Pedro Sánchez, i l’advertia, passada la tragèdia del suïcidi d’un home vulnerable a punt de ser desnonat, que “governar per a la majoria vol dir garantir el dret de l’habitatge a tothom”.

Aragonès deixava clar en la rèplica que l’executiu defensarà davant de tots els fòrums el seu compromís amb els drets socials, l’amnistia i l’autodeterminació, i que anirà “fins i tot a aquells amb què estem als antípodes” per defensar el seu projecte. La resposta no va agradar a Riera, que va advertir el president que la CUP no considera compatible “defensar la classe treballadora i congraciar-se” amb la patronal Foment del Treball ni tampoc “trencar amb el règim i donar a la vegada estabilitat a l’Estat” assistint a aquests actes amb l’elit econòmica i la presència del monarca, als quals la formació anticapitalista considera “males amistats”.

En la rèplica final, Aragonès reafirmava que l’executiu defensarà la seva posició “sempre i a tot arreu”, també “en àmbits probablement d’ideologia molt allunyada” a la seva, i que ho farà sense rebaixar “ni un gram” la posició del govern.

Tot i que, de moment, la de la CUP és només una advertència verbal sense conseqüències parlamentàries, cal recordar que Felip VI tornarà a Barcelona a finals de mes per inaugurar la nova edició del Mobile World Congress i, al juliol, repetirà encara més protagonisme en l’entrega dels premis Princesa de Girona, que l’any passat ja no es van celebrar a Girona per l’oposició del govern de la ciutat.

Tercera pista i La Ricarda

L’ampliació de l’aeroport del Prat que pretén Aena amb el sacrifici de la llacuna natural de La Ricarda era una altra de les qüestions en què l’executiu va haver de respondre al ple per la insistència d’En Comú Podem. Tenint en compte que el líder de l’oposició, el socialista Salvador Illa, ha fet bandera i pressió a favor del projecte del gestor aeroportuari fins i tot retraient la posició de l’alcaldessa Colau amb qui el PSC governa Barcelona, els comuns intentaven ahir forçar el govern català a definir-se explícitament sobre l’afer.

En la sessió de control del matí, Aragonès responia a la cap dels comuns, Jéssica Albiach, que l’executiu defensava l’ampliació aeroportuària, però condicionada a la millora de la interconnexió ferroviària amb els aeroports de Reus i Girona i “al compliment de tots els criteris ambientals”. En una interpel·lació al vicepresident Puigneró a la tarda, el diputat Marc Parés li demanava que deixés clar si el govern s’oposaria a l’allargament de la tercera pista per preservar l’espai natural de La Ricarda.

Sense citar explícitament La Ricarda, el vicepresident reafirmava el plantejament “inequívoc” de l’executiu català de no acceptar cap ampliació que no incorpori una “solució ambiental que compleixi el pla Natura 2000”, a més d’afegir-hi que, per aquest motiu, s’ha creat una taula tècnica per estudiar les alternatives. L’aeroport, però, no pot renunciar a ser un hub intercontinental, conclou Puigneró.

Reducció de ràtios a P3

Per altra banda, el nou conseller d’Educació, Josep González Cambray, va explicar al ple durant la sessió de control del matí que el departament ha reduït per al curs que ve les ràtios dels grups preescolars de P3 aprofitant que hi ha hagut un descens de demanda i s’ha mantingut l’oferta.

La reducció de la demanda en 3.200 places ha permès reduir les ràtios en 1.200 grups de 600 escoles situades en 91 municipis. González Cambray afirma que l’experiència reeixida de l’últim curs escolar ha enfortit el sistema perquè ha evidenciat que el més important és la “presencialitat” de les classes. Pel conseller, el curs vinent s’ha d’afrontar el repte de “transformar estructuralment el sistema educatiu” tot garantint tres objectius “indestriables”: l’aprenentatge per competències, la igualtat d’oportunitats i la lluita contra la segregació.

Per altra banda, davant l’acusació del socialista Illa d’haver faltat a la seva paraula perquè no hi haurà pressupost 2021, tot i que Aragonès va prometre presentar-lo en el debat d’investidura, el president de la Generalitat va demanar al líder del PSC una posició raonable. Efectivament, quan va fer la promesa, aclaria Aragonès, pensava ser investit al març, una possibilitat que permetia aprovar el pressupost abans de les vacances d’estiu i, per tant, tenir-lo vigent durant mig any. Però haver-lo presentat al maig volia dir no aprovar-lo fins a la tardor i tenir-lo vigent només un o dos mesos: “No tens temps de materialitzar noves inversions”.

LES FRASES

No es poden defensar l’amnistia i l’autodeterminació i seure a taula amb el rei
Carles Riera
diputat de la cup
Defensarem la nostra posició sempre i a tot arreu [...] en àmbits d’ideologia molt allunyada
Pere Aragonès
president de la generalitat
Els demanem que no siguin ambigus. Diguin que no a l’ampliació de la tercera pista
Marc Parés
diputat d’en comú podem
Tercer i inequívoc: el pla ha d’incorporar una solució ambiental que compleixi el Pla Natura 2000
Josep Puigneró
vicepresident de la generalitat
L’aprenentatge per competències és indestriable de la igualtat i la lluita contra la segregació
Josep González Cambray
conseller d’educació
Catalunya ha de fer un pas ferm i molt decidit cap al residu zero. Prou gots, plats i bastonets de plàstic
Teresa Jordà
consellera d’acció climàtica, alimentació i agenda rural

Baixen preus per la llei de l’habitatge

El president de la Generalitat va defensar ahir la utilitat de la llei catalana d’habitatge que acaba de recórrer en contra al Tribunal Constitucional l’executiu espanyol. Aragonès defensa que l’entrada en vigor de la llei als municipis amb més problemàtica de preus, com ara la ciutat de Barcelona, ha funcionat perquè han augmentat el nombre de contractes de lloguer i han retrocedit els preus en comparació amb la resta de municipis. Aragonès qualifica el recurs del govern del PSOE i Podem de decisió “absolutament injusta” i de “nova ingerència des del punt de vista competencial”, a més de considerar-ho contradictori amb l’acord d’investidura de Pedro Sánchez del 2020. Aragonès va lamentar que, a més de no impulsar la llei estatal, La Moncloa vulgui tombar ara la legislació catalana “que funciona”. El ple d’ahir també va suposar la presa de possessió de l’exconsellera de Salut, Alba Vergés, com a vicepresidenta primera de la mesa del Parlament en guanyar la votació per substituir Anna Caula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul