Política

Giró xifra el dèficit fiscal en 2.200 euros per ciutadà

El conseller d’Economia situa la nova xifra global en 16.945 milions d’euros, segons el mètode de flux monetari

El departament crea una secretaria per poder cogestionar els fons europeus

Si Catalunya gastés els diners només en les despeses que li són pròpies, s’estalviaria 2.200 euros per càpita. El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, convidat ahir a les jornades del Cercle d’Economia, va fer la seva primera intervenció pública com a responsable econòmic. Per aquest motiu, Giró va voler anar directe al gra i parlar de xifres per sostenir el seu missatge: “La millor manera de ser econòmicament eficients és que Catalunya esdevingui, democràticament, un nou estat de la Unió Europea”, va sentenciar.

L’última dada sobre dèficit fiscal correspon a l’any 2016; ara s’han publicat noves xifres sobre el dèficit fiscal calculat segons el mètode del flux monetari, i el resultat ha augmentat i se situa en 16.945 milions d’euros. Aquest mètode compta el resultat del balanç de pagaments tenint en compte despeses que no li són pròpies, com per exemple les que corresponen a l’exèrcit o al Museu del Prado. Un global que es tradueix en uns 2.200 euros de dèficit fiscal per ciutadà. Giró va voler posar en perspectiva aquesta xifra: “Pensin que a Catalunya hi ha 42.000 llars –i dic llars, que no persones– amb una renda de 7.670 euros, segons l’organització Save the Children. “Si al dèficit d’inversions i al dèficit fiscal hi sumem l’emergència social que estem patint, podríem dir que qui no està essent solidari no és precisament Catalunya”, va reblar el conseller davant dels empresaris.

El conseller no es va quedar només en les xifres del dèficit i va voler anar més enllà amb els números per desfer, segons ell, totes aquelles xifres econòmiques que es van llançar durant el període 2014 al 2020, un període que Giró va qualificar de vibrant. Segons els resultats, durant aquests sis anys Catalunya va créixer, de mitjana, cada any un 2,8% del PIB, gairebé un punt més que el creixement mitjà anual de la zona euro. La segona dada té a veure amb el nombre d’empreses exportadores regulars, que va passar en sis anys de 1.400 a més de 17.000, és a dir, “la quarta part de totes les exportacions de l’Estat surten de Catalunya”, hi afegia. La tercera dada que va oferir era sobre l’atur: les empreses van crear llocs de treball a un ritme, va dir, “impressionant”. El 2014 començava amb unes taxes d’atur al voltant del 23% i tancava el 2019 en un 11%. I quarta dada per rematar “l’efecte aspirador que patim de la capital d’Espanya envers l’economia del conjunt de l’Estat”. Així, el pes del PIB de Madrid era del 14,8% l’any 1980 i ha anat creixent fins arribar al 19,3%. “Aquest creixement no s’ha fet a costa del pes de l’economia catalana, que s’ha mantingut, en els darrers 40 anys, en el 19%”, assegurava el conseller. Per tots aquests motius, Giró declarava que “les dades desmenteixen algunes narratives”. “Des d’una mirada econòmica, només podem dir que, durant aquells anys, previs a la pandèmia, Catalunya no va perdre pistonada”, va reblar.

Fons europeus

Giró va posar el tercer focus en els fons europeus Next Generation i el Fons del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència, una part dels quals són a punt d’arribar a Catalunya. La distribució serà de ben segur polèmica a tot el territori espanyol, començant per les quantitat que rebran les empreses més ben situades en el mercat.

Giró va demanar a l’empresariat que no permeti que la Generalitat de Catalunya es converteixi en una “simple gestoria” dels fons europeus. En aquest sentit, va anunciar que el govern ha col·laborat amb el teixit productiu per aixecar més de 1.000 projectes, dels quals ja se n’han identificat 27 d’estratègics, però, de moment, la Generalitat no té capacitat de decidir sobre els fons. “Ara que tenim llum verd de Brussel·les, cal que La Moncloa posi fil a l’agulla i puguem avançar”, va dir, però mentrestant va anunciar la creació de la secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus dins el departament del qual és màxim responsable. Giró també va demanar als empresaris fer “causa comuna” amb un ull posat en els fons i un altre en les inversions i el finançament. Finalment, també va alertar de la repressió exercida per l’Estat en la classe política catalana, en els que estan a la presó i també sobretot a l’exili, i va advertir que si continua aquest ràtzia no hi haurà persones que es vulguin dedicar a la política.

2,8
per cent
de mitjana va créixer el PIB durant el període del 2014 al 2020 a Catalunya.

LES XIFRES

11
per cent
va ser la taxa d’atur del 2019 a Catalunya, quan el 2014 començava amb un 23%.

LES FRASES

Fem causa comuna per evitar convertir la Generalitat en una simple gestoria dels fons europeus
Jaume Giró
conseller d’economia
Amb aquest assetjament de l’Estat, quina democràcia tindrem si els ciutadans agafem por de participar en la vida política?

Ni Aragonès ni Borràs aniran a l’acte del Liceu

El president, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el vicepresident, Jordi Puigneró, no assistiran dilluns que ve a l’acte que protagonitzarà el president Pedro Sánchez al Gran Teatre del Liceu perquè la seva “actitud repressiva” és “incompatible” amb “el retrobament”, diu la carta que Borràs li ha dirigit. Aragonès, per la seva banda, ha qualificat l’acte de “propaganda”, sense que hi hagi, per ara, “algun tret destacable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona