Política

EL RADAR

Objectiu: la Xina

La contenció del gegant asiàtic marca la gira europea de Biden

Joe Biden ha tancat, aquesta setmana, la gira a Europa –el primer viatge a l’estranger com a president– propagant un missatge clar: els EUA giren full de l’era Trump i tornen a la primera línia de l’escena mundial amb l’objectiu de liderar l’aliança de democràcies occidentals enfront de la Xina, una potència en ascens considerada una amenaça al sistema internacional basat en normes i a la seguretat global. Tant en la cimera del G-7, com en la de l’OTAN i en la bilateral amb la UE, el president nord-americà es va esforçar a restablir la unitat dels aliats al voltant d’interessos compartits tot deixant clar que la prioritat geoestratègica de la nova administració demòcrata es desplaça a la regió Indo-Pacífica.

Però, tot i la satisfacció pel retorn de Washington a la taula de la diplomàcia internacional i la coincidència en les reticències respecte a Pequín, els europeus recelen de l’entrada en aquesta nova guerra freda que es perfila per al segle XXI. Els francesos, per exemple, consideren que a l’OTAN no li correspon cap paper en la contenció del gegant asiàtic, mentre que els alemanys volen preservar els seus interessos en el lucratiu mercat oriental. “El món és en una curiosa terra de ningú, lligat encara a les conegudes institucions multilaterals, però amb les grans potències preparant-se per a la lluita per definir els perfils del nou paisatge” global, observa l’analista Philip Stephens. “Les potències mitjanes afrontaran una pressió creixent per triar bàndol: amb els EUA o amb la Xina?” Els europeus tenen en la seva relació amb Pequín una enèsima font de divisió interna.

L’ombra de la Xina també va planar sobre la trobada amb Putin a Ginebra, l’acte culminant de la gira de Biden. Envoltada de pobres expectatives, la reunió va servir per restablir el diàleg entre les dues potències –situades en peu d’igualtat tot i la insistència de Biden a presentar Moscou com un actor secundari en la nova escena mundial– i per mesurar l’amplada de les diferències. Va ser una trobada amb un enfocament pragmàtic per les dues parts, que va donar un resultat de mínims. “Els líders han tingut l’oportunitat de comprendre, més o menys, on es pot interactuar i on aquesta interacció no és possible actualment a causa de discrepàncies categòriques”, admetia el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. L’objectiu declarat de la diplomàcia nord-americana és aconseguir que les relacions amb Rússia siguin menys perilloses i més predictibles. En aquest sentit, es va celebrar l’acord per crear un grup de treball sobre distensió nuclear i un altre sobre ciberseguretat. Sense oblidar que, a llarg termini, Washington té un altre interès, que és el d’allunyar Moscou de Pequín. És un altre moviment necessari en l’estratègia de contrarestar el gran rival asiàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona