Política

Sánchez rep Aragonès per Sant Pere i n’espera gestos

La cita de dimarts, a La Moncloa, obre la nova etapa entre els ideòlegs de la mesa

Insta ERC i Junts a posar-se d’acord abans de reactivar el diàleg

Rufián i Nogueras exigeixen amnistia i obeir Europa

El dia de Sant Pere és el que han pactat els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès per obrir la nova etapa institucional com a ideòlegs de la mesa de diàleg, reunida el 26 de febrer del 2020 i mai més. Després de posar en comú les agendes, La Moncloa era la que anunciava que Sánchez rebrà Aragonès com a nou president dimarts a les cinc de la tarda, i ho va fer en un comunicat en què va barrejar la cita també pendent amb la madrilenya Isabel Díaz Ayuso (el 9 de juliol) per diluir tot bri de bilateralitat i relatant les cites com “un intercanvi necessari sobre les principals necessitats i aspiracions dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i Madrid”. Després del “pas de les Termòpiles” (Carmen Calvo dixit) dels indults, Sánchez espera ara d’Aragonès i d’ERC gestos de contrapartida –“els toca a ells”, és l’avís unívoc– i que es posin d’acord amb Junts sobre l’actitud i les propostes a defensar si volen que es reactivi la taula de diàleg, que es pot demorar fins al setembre. La rèplica d’ERC i Junts va ser firmar amb el PDeCAT i la CUP una petició de compareixença perquè el president expliqui al Congrés com pensa materialitzar les demandes de l’informe de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa sobre el perdó als presos i la retirada de les ordres d’extradició als exiliats.

Com en els plens solemnes, ahir els diputats del PSOE van tributar una ovació a les nou del matí al president quan irrompia a l’hemicicle per ocupar l’escó només 24 hores després d’aprovar els indults. Que Sánchez assumeix que se l’ha jugat amb una moneda impopular i que ara espera el retorn, ho va evidenciar aviat davant de Gabriel Rufián (ERC). “Quins plans té ERC i el govern de la Generalitat després de la mesura de gràcia presa pel govern?”, exigia Sánchez tot invertint la naturalesa de la sessió de control, en què és ell qui respon. Rufián va “agrair” a Sánchez “la valentia davant la jauría”, amb un matís: “Pregunta: és valentia o necessitat?” “Només els demano que defensin el pacte constitucional, la legalitat democràtica i l’Estatut”, rebatia Sánchez. “Hem votat una moció de censura i una investidura i un pressupost tenint presos i exiliats”, rebat ERC per negar que li degui res.

El màrtir ja no és a la presó

Fonts de La Moncloa apunten que Aragonès i ERC s’han de ressituar ara. “El màrtir abans era a la presó i ara ja no; ara el màrtir és el de fora”, diuen sobre la nova tensió entre l’alliberat Oriol Junqueras i l’exiliat Carles Puigdemont. La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, desafia Sánchez a acreditar el seu “us estimem” dit al Liceu, i va aprofitar per llegir-li la part del poema de Miquel Martí i Pol que dilluns “no va llegir” perquè es va quedar en el vers “i som on som” i no va arribar al “Posem-nos dempeus altra vegada” i que acaba amb “i via fora! / Que tot està per fer i tot és possible”. “Si realment estima els catalans i el que diu no és propaganda, estarà disposat a aprovar la llei d’amnistia, acceptar el retorn dels exiliats i posar fi a la repressió”, etzibava Nogueras. “Comprensió i magnanimitat”, exigia Sánchez. Si Pablo Casado (PP) veu el president “políticament mort” i li exigeix eleccions després del “pacte Dràcula amb els separatistes”, la vicepresidenta Calvo era rotunda: “Senyors del PP, en el passat han fet independentistes per minuts; el govern està lligant Catalunya a Espanya.”

LES FRASES

Senyors del PP, han fet independentistes per minuts: el govern lliga Catalunya a Espanya
s
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola
Ha passat del pacte Frankenstein amb Podem al pacte Dràcula amb els separatistes
Pablo Casado
president del pp
Si realment estima els catalans i el que diu no és propaganda, estarà disposat a fer la llei d’amnistia
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
Quin pla tenen? Només demano que defensin el pacte constitucional, la legalitat i l’Estatut
Pedro Sánchez
president espanyol
Li agraeixo personalment la valentia davant la ‘jauría’. És valentia o necessitat?
Gabriel Rufián
portaveu d’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts