Política

Les destrosses fetes als “tòtems de la dignitat” de Girona queden impunes

El judici per delictes lleus contra les quatre persones denunciades acaba amb absolució perquè l’advocat de l’ANC no es presenta i el cas estava prescrit

Les destrosses que un grup d’encaputxats va fer als “tòtems de la dignitat” de Girona han quedat impunes. El judici per un delicte lleu de danys contra els cinc denunciats per haver trencat les lones amb imatges dels presos independentistes ha acabat amb absolució. L’advocat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), entitat que va denunciar els fets, no es va presentar ahir a judici perquè el cas estava prescrit (ja que des del darrer cop que es va suspendre la vista fins que s’ha assenyalat de nou ha passat més d’un any). En conseqüència, el jutjat d’instrucció 1 dictarà sentència absolutòria.

El cas es remunta a l’abril del 2018. Els denunciats s’enfrontaven a pagar 305 euros pels desperfectes, a més d’una multa pel delicte lleu de danys. Les destrosses als “tòtems de la dignitat” van tenir lloc la matinada del 25 d’abril del 2018. Les nou escultures estaven recobertes amb lones en què hi havia els retrats dels líders independentistes. S’hi veien les cares dels consellers destituïts pel 155 i també dels Jordis.

Els tòtems els van crear un grup de veïns de Lladó per denunciar l’existència de “presos polítics” i “exiliats” a Catalunya. Es van instal·lar en diversos municipis. A Girona, inicialment es van muntar a la plaça Independència, però just abans de Sant Jordi es van traslladar a la dels Manaies (al costat de la delegació de la Generalitat). Aquella matinada, un grup d’encaputxats va esquinçar les lones i en va arrencar algunes. Poc després, i uns metres més enllà de la plaça, la policia local va identificar quatre dones i un home. Tenien edats compreses entre els 32 i els 59 anys.

L’ANC, que va poder recuperar algunes de les lones que els encaputxats s’havien endut, va denunciar els fets. I la causa va anar a parar al jutjat d’instrucció 1, on es va instruir per un delicte lleu de danys. El judici per les destrosses, però, es va arribar a suspendre fins a tres vegades. Primer, perquè no s’havia citat un dels agents de la policia local que va identificar els sospitosos. Després, perquè hi va haver un incendi que va afectar els ascensors dels jutjats. I per acabar, ja el març de l’any passat, perquè l’estat d’alarma per la Covid-19 va obligar a tornar-lo a ajornar.

La plataforma Girona Vota, que agrupa les diferents entitats independentistes, critica que la causa ja estava perduda d’entrada i creu que la justícia ha “jugat” amb “els terminis i les prescripcions”.

LA DATA

25.04.18
La matinada
d’aquest dia les nou escultures dels presos independentistes van ser esquinçades o arrencades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona