Política

En directe

Parlament de Catalunya

Aragonès: “El referèndum és inevitable i és la solució política inclusiva per a Catalunya”

El president del govern es mostra “predisposat a facilitar la coordinació” entre ERC i Junts de cara als pressupostos de l’Estat

El referèndum d’autodeterminació de Catalunya és “inevitable”. Així ho ha assegurat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, a la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, on ha insistit que, a més, “és la solució política inclusiva per a Catalunya”.

Aragonès també ha mostrat la seva “predisposició per facilitar la coordinació” entre ERC i Junts al Congrés de cara als pressupostos de l’Estat.

I ha garantit que treballarà per un “consens” independentista a la cambra baixa. Ho ha dit en la rèplica de la pregunta del president del grup de Junts, Albert Batet, que li ha reclamat “unitat”.

D’altra banda, el cap de l’oposició i líder del PSC-Units, Salvador Illa, ha tornat a reclamar a Aragonès que assisteixi a la conferència de presidents autonòmics de finals de juliol a Salamanca.

El cap del govern ha reiterat que no hi anirà i ha reivindicat l’espai bilateral per relacionar-se amb la Moncloa.

Un cop finalitzada la sessió de control al govern, Pere Aragonès compareix a petició pròpia davant del ple del Parlament per informar sobre el procés de desjudicialització del conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

Aragonès ha recordat que la repressió “no s’atura”. “La solució -ha subratllat- és llibertat, democràcia, amnistia i autodeterminació. Convocarem els partits que van donar suport a la investidura per presentar un gran acord nacional abans de la reunió de la mesa de negociació”.

“Moment complicat” en la pandèmia

D’altra banda, Aragonès ha reconegut que Catalunya viu “un moment complicat” en la pandèmia per l’augment descontrolat de contagis i ha fet una crida a la “responsabilitat” de tota la població.

En resposta a una pregunta de la líder dels comuns, Jéssica Albiach, durant la sessió de control, Aragonès ha expressat el “compromís” del govern en dues direccions: “accelerar el procés de vacunació” anant a buscar a les persones i reduir en la mesura del possible la càrrega en l’atenció primària.

La cinquena onada de coronavirus a Catalunya segueix descontrolada , amb un creixement exponencial i més de 7.400 nous contagis en les últimes hores, la qual cosa està provocant ja un augment de persones que precisen hospitalització, amb 610 malalts de covid ingressats, 35 més que ahir.

Aragonès ha afirmat que aquesta onada de la pandèmia “se centra en els joves pel fet de no estar vacunats” i ha advocat per “accelerar la vacunació” per “protegir-los”.

En la seva pregunta, Albiach ha reclamat a Aragonès “més personal” en l’atenció primària, ja que està “falta de personal” per culpa de “les maleïdes retallades”.

I ha reclamat que es deixi de criminalitzar la gent jove: “Ells no estan vacunats i nosaltres sí”.

El president català, per la seva banda, ha reconegut que hi ha “un dèficit de professionals” en la sanitat pública que no es resol de manera immediata, ja que requereixen “d’anys” per formar-se.

És per això que s’ha compromès a col·laborar amb les facultats per augmentar les places i enfortir el finançament del sistema sanitari.

Encara així, Aragonès ha apuntat que, “per molt que es posin recursos” en la sanitat d’altres departaments la xifra només es pot ampliar “per part de qui recapta”, en referència al Govern central: “Serà bé per a tots”.

Sobre els efectes de la pandèmia i en resposta a la diputada de la CUP Dolors Sabater, Aragonès ha assegurat que es prendran les mesures necessàries per minimitzar l’impacte de la covid-19 en les activitats d’estiu per a menors.

El PP reclama “un debat sense tabús” sobre la immersió lingüística

El líder del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que obri “un debat racional i sense tabús” sobre el model educatiu de la immersió lingüística, i aquest l’ha rebutjat perquè a Catalunya no hi ha cap problema de “convivència lingüística” que ho justifiqui.

Durant la sessió de control al Govern d’aquest dimecres al Parlament, el líder dels populars ha acusat el govern català d’obviar recomanacions de tècnics per evitar que les “hordes” independentistes de Twitter els acusin de “botiflers”.

Fernández ha qüestionat que la immersió lingüística “sigui un èxit” i ha emplaçat a “debatre sense problemes” sobre ella, acceptant que “ni és sagrada ni és indiscutible”, i obrint la porta a un model de “conjunció lingüística” en el qual s’equipessin les hores lectives en cada idioma.

Aragonès ha defensat el model actual, que cada centre pot modular en funció del seu projecte educatiu, i ha acusat a Fernández de qüestionar-ho per motius ideològics.

El president català ha explicat que l’objectiu del seu executiu en matèria lingüística és que els alumnes acabin la seva etapa educativa dominant el català i el castellà, i “una llengua estrangera, si no dues”.

A més, ha subratllat que els canvis normatius a nivell estatal (en al·lusió a la llei Celáa) avalen el model català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez avança a les 11 la compareixença per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona
infraestructures

Pistes independents: la clau

Barcelona