Política

Illa rebutja un referèndum sobre l’autodeterminació perquè “no és convenient”

El cap de l’oposició considera que cal votar sobre “un acord” i no “opcions rupturistes”

Defensa els indults perquè “paga la pena córrer certs riscos per intentar obrir el diàleg”

“Un referèndum d’autodeterminació no és convenient”. Així s’ha expressat el cap de l’oposició i líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, durant la seva intervenció a l’escola d’estiu de Societat Civil Catalana (SCC), aquest divendres a la tarda a Barcelona.

L’exministre ha defensat que el que cal és votar sobre “un acord”. Illa està “segur” que s’aconseguirà un “consens” sobre què sotmetre a la votació de la ciutadania, però ha advertit que “no convé” fer cap consulta sobre “opcions rupturistes”.

El dirigent socialista ha negat que el constitucionalisme estigui “en hores baixes” a Catalunya. N’ha posat com a prova que la declaració unilateral d’independència (DUI) del 2017 va fracassar i des d’aleshores l’independentisme no ha trencat la llei, malgrat que a vegades elevi el to dels seus discursos.

Per Illa, un cop aconseguit aquest “respecte” a la Constitució, ara cal centrar-se en refer la –segons ell-  cohesió perduda a Catalunya.

Per assolir aquest objectiu ha receptat “dues regles”, dir la veritat i unir; “un mètode de treball”, practicar el diàleg, la negociació i el pacte, i “una línia vermella”: no trencar la convivència.

En aquest sentit, ha subratllat que és fonamental forjar consensos per aprofitar al màxim els fons europeus i sortir de la crisi de la Covid-19. El socialista ha advertit que si no es va en aquesta direcció pot arribar el dia que l’únic que uneixi els catalans sigui “un sentiment de fracàs col·lectiu” en veure com altres territoris avancen mentre Catalunya, “amb tot el seu talent”, queda estancada.

No obstant, ha afirmat quan ara passeja per Catalunya no troba “rebuig” sinó un clima “molt diferent” del que hi havia fa dos o tres anys. “Catalunya s’està movent”, ha afirmat.

Illa ha lamentat que el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, rebutgi convocar la taula de partits catalans per dialogar amb ells i buscar punts de trobada.

El cap de l’oposició al Parlament ha defensat que la concessió dels indults als presos polítics independentistes ha estat un “acte de generositat” que facilita l’obertura d’una nova etapa a Catalunya. “Paga la pena córrer certs riscos per intentar obrir el diàleg”, ha reivindicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada