Política

Centenars de persones es manifesten a diverses poblacions de Cuba contra el govern

El poble de San Antonio de les Baños (oest) és el principal focus de la protesta

L’illa pateix una greu crisi econòmica i sanitària

Centenars de persones van sortir aquest diumenge al carrer a protestar contra el govern a diverses ciutats de Cuba, entre elles al poble de San Antonio de los Baños (Artemisa, oest) als crits de “llibertat”, “a baix la dictadura!” i “pàtria i vida”.

La inèdita manifestació, a la qual a aquesta hora es continua sumant gent, ha estat retransmesa en directe per usuaris de Facebook i té lloc enmig d’una greu crisi econòmica i sanitària a l’illa caribenya, que pateix un preocupant escassedat d’aliments, medicines i altres productes bàsics.

“La gent ha començat a cridar, hi ha apagades horribles, de sis hores, això no para, i és tots els dies. Han començat a caminar, molt pacífics, l’única cosa que han fet ha estat cridar. Hi ha hagut molta gent jove”, ha explicat per telèfon a Efe una veïna de la localitat que era a dins d’una botiga en el moment dels fets.

A San Antonio de los Baños hi ha una forta presència policial i la gent s’ha queixat que s’han registrat actes de violència contra els manifestants pacífics, segons han relatat veïns de la població a reporters d’Efe desplaçats a aquesta localitat de la província d’Artemisa, situada a uns 37 quilòmetres a l’oest de l’Havana.

L’agència de notícies també ha pogut confirmar la presència del president cubà Miguel Díaz-Canel al parc de l’Església de San Antonio, on ha mantingut una conversa amb un grup de simpatitzants del govern.

Una altra font que es troba en la zona ha assenyalat que el servei d’Internet als mòbils s’ha tallat.

A l’Havana han circulat convocatòries a les xarxes socials per manifestar-se en punts de l’avinguda del Malecón, però fins al moment no s’ha realitzat aquesta protesta.

Aquesta tarda sí que s’han aplegat una vintena de joves –entre ells el dramaturg Yunior Aguilera- a les portes de l’Institut Cubà de Ràdio i Televisió (ICRT), on han convocat a una protesta al crit de “Cuba pateix!”, davant una forta presència d’agents de la Seguretat de l’Estat.


A més, han demanat que les autoritats restableixin el servei d’Internet a l’Havana, que es troba interromput en aquest moment.

A les xarxes socials han començat a circular vídeos d’altres llocs, com el poble oriental de Palma Soriano (Santiago de Cuba), on centenars de persones també s’han mobilitzat als carrers i s’escolten consignes com “No més mentides” i “No tenim por”.

També s’han reportat rèpliques de les protestes a les localitats de Guira de Melena i Alquízar, totes dues de la província d’Artemisa.

Aquesta és la protesta antigovernamental més gran que es registra a l’illa des de l’anomenat maleconazo, a l’agost de 1994, quan en ple “període especial” centenars de persones van sortir als carrers de l’Havana i no es van retirar fins que va arribar el llavors líder cubà Fidel Castro.

Díaz-Canel convoca als seus partidaris a combatre les protestes de carrer

Efe

El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, ha demanat avui als seus partidaris que surtin als carrers preparats per al “combat”, com a resposta a les protestes espontànies i pacífiques que es produeixen aquest diumenge contra el seu govern en diferents punts del país.

“L’ordre de combat està donada, al carrer els revolucionaris”, ha advertit el mandatari durant una compareixença televisiva especial.

L’exili demana la intervenció internacional a Cuba per evitar un bany de sang

Efe

L’exili cubà va mostrat el seu suport aquest diumenge a les protestes que tenen lloc en diverses ciutats i pobles de Cuba i ha demanat al govern dels Estats Units d’Amèrica (EUA) que lideri una intervenció internacional per  evitar que els manifestants siguin víctimes de “un bany de sang”.

“Ha arribat el dia que s’ha aixecat el poble de Cuba”, ha assegurat a Efe Orlando Gutiérrez, de l’Assemblea de la Resistència Cubana, una plataforma d’organitzacions opositores de dins i fora de l’illa.

El dirigent de l’exili a Miami, que presideix el Directori Democràtic Cubà, ha subratllat que, segons les seves informacions, hi ha protestes en més de 15 ciutats i pobles del país caribeny.

“És molt clar què vol el poble de Cuba, que acabi aquest règim”, ha declarat.

L’Assemblea ha animat els cubans a mantenir-se als carrers i a la policia i les Forces Armades a posar-se de part de la gent.

Rosa María Paya, del moviment Cuba Decide, que ha divulgat diversos vídeos de les protestes d’avui, s’ha pronunciat en termes similars a Gutiérrez.

Segons ha dit a Efe, la repressió ja ha començat i fins i tot es parla de víctimes de trets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona