Política

Macron aposta pel passaport sanitari en molts sectors

El certificat de vacunació serà obligatori als museus, cinemes, bars o restaurants

El president francès aposta per aquesta mesura per accelerar el ritme de les vacunes

Omnipresència del certificat de vacunació, també conegut com a passaport sanitari. El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar ahir que aquest document serà obligatori a França per realitzar la major part d’activitats culturals o socials des de finals de juliol o principis d’agost. Per anar a un museu, un restaurant o a un centre comercial, caldrà disposar d’aquest certificat, que posseeixen les persones vacunades contra la Covid-19 o amb un test negatiu recent. El govern francès aposta per aquesta mesura per accelerar la campanya de vacunació, després que el seu ritme s’hagi reduït en les últimes setmanes en un país en què hi ha reticències considerables a vacunar-se en sectors amplis de la població.

“La vacunació no és obligatòria per a tothom. Però ampliarem l’ús del passaport sanitari al màxim possible per aconseguir que la majoria de vosaltres us vacuneu”, va assegurar Macron en un discurs televisiu des del Grand Palais efímer, una nova infraestructura construïda de manera temporal en la zona de la Torre Eiffel. El discurs del jove president, pronunciat dos dies abans de la festa nacional del 14 de juliol, estava previst des de feia setmanes per anunciar les orientacions de l’últim any del seu mandat, abans de les presidencials de l’abril de 2022. Finalment, però, es va centrar en les noves restriccions per frenar la nova variant Delta.

En augment

França va registrar abans-d’ahir només 6.500 casos del coronavirus, però es tem que aquests augmentin de manera considerable en els pròxims dies. “La situació de moment està controlada, però si no actuem des d’avui, el nombre d’ingressos en els hospitals augmentarà des del mes d’agost”, va advertir el dirigent centrista. Per aquest motiu, l’executiu establirà que des del 21 de juliol només puguin assistir als museus, teatres o festivals de música les persones vacunades o amb un test recent negatiu. Des de principis d’agost, aquestes mesures també s’aplicaran als bars, restaurants, trens, avions o centres comercials.

A més, Macron va anunciar que la vacuna serà obligatòria per a tots els treballadors en els hospitals i en les activitats relacionades amb les cures, com ara les residències de gent gran o l’assistència a domicili. Des de mitjan setembre, es realitzaran controls per garantir-ne el compliment. “En funció de l’evolució de la situació, sens dubte haurem de valorar el fet que la vacuna sigui obligatòria per a tots els francesos”, va reconèixer el president, tot i que l’any passat havia anunciat que no ho seria.

Des de principi de juny, totes les persones majors de 16 anys poden vacunar-se a França. El 40% de la població ja ha estat vacunada i el 53% ha rebut almenys una dosi. Tanmateix, el ritme de les injeccions s’ha reduït en les últimes setmanes. Una tendència que Macron intenta canviar mostrant més el pal que la pastanaga.

LES FRASES

Ampliarem l’ús del passaport sanitari al màxim possible per aconseguir que la majoria de vosaltres us vacuneu
Haurem d’impulsar, quan les condicions sanitàries ho permetin, la reforma de les pension
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS

Ressuscita la polèmica reforma de les pensions

El president Emmanuel Macron va anunciar ahir la seva voluntat de recuperar la reforma de les pensions. Aquesta polèmica mesura, que havia desencadenat vagues i protestes multitudinàries el desembre del 2019, havia quedat guardada en un calaix des de l’inici de la pandèmia. Però el dirigent centrista sembla obstinat a aprovar-la abans de les presidencials de la primavera del 2022. “Haurem d’impulsar, quan les condicions sanitàries ho permetin, la reforma de les pensions”, va assegurar sobre una mesura que té com a objectiu allargar l’edat de jubilació –actualment, entre els 62 i els 67 anys–, reduir la despesa pública destinada a les pensions i simplificar el complex però força redistributiu model de jubilació francès. També va defensar l’aplicació des de l’octubre de la reforma del sistema d’atur. Una altra contestada mesura neoliberal que reduirà les indemnitzacions dels aturats més precaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona