Política

El TSJC rebutja investigar de moment Francesc de Dalmases per desviar subvencions

Els magistrats consideren que no hi ha prou indicis concrets contra ell i demanen al jutge de ‘Voloh’ més diligències

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aquest dilluns investigar de moment el diputat de JxCat al Parlament Francesc de Dalmases per un suposat desviament de subvencions públiques.

Els magistrats consideren que encara no hi ha prou indicis contra ell, i demanen al jutge del cas ‘Voloh’ que practiqui noves diligències i fins i tot ofereixi al diputat la possibilitat de declarar voluntàriament al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona. El jutge instructor considera que Dalmases hauria desviat subvencions a les fundacions Igman i CATmón per a altres despeses del procés sobiranista.

La fiscalia es va posicionar en contra que el TSJC investigui Dalmases, ja que considera que no s’han esgotat totes les diligències que es podien fer, com interrogar responsables de la Diputació de Barcelona, com l’expresident Salvador Esteve, l’exinterventor i l’exgerent, tècnics de la institució que participessin en els expedients de subvenció. Tampoc s’ha interrogat treballadors de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona o l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que podrien tenir informació sobre algunes subvencions.

Els magistrats comparteixen el mateix criteri que la fiscalia, en considerar “embrionari” l’estat de la investigació, a més d’una “falta de concreció i individualització” de les conductes de Dalmases que podrien ser delictives.

De fet, la interlocutòria és força contundent contra el magistrat Joaquín Aguirre, en assegurar que “no procedeix que per individualitzar les conductes que en l’exposició raonada es descriuen en impersonal reflexiu (es va presentar, es va concedir, van ser utilitzades) la sala hagi de bussejar en la ingent documentació acompanyada”.

Els magistrats insten l’instructor a intentar comprovar més a fons les afirmacions dels informes policials, per exemple requerint més informació documental o interrogant més testimonis. Si sorgeixen “indicis sòlids” de fets punibles contra Dalmases, aleshores el jutge instructor hauria d’elevar una nova exposició raonada al TSJC. De fet, recorda que fins i tot es pot interrogar Dalmases, amb el seu advocat, si hi accedeix lliurement.

El jutge va iniciar els tràmits el passat mes de març per obrir formalment una investigació judicial. Com que el diputat és aforat, no disposava de les competències suficients i va derivar el cas al TSJC, plantejant els indicis contra Dalmases. Els investigadors han analitzat 41 expedients de subvenció de la Diputació, entre els quals els de les entitats CATmón i Igman, que va dirigir. El jutge li atribueix els delictes de malversació de fons públics, tràfic d’influències i prevaricació.

Dalmases va ser fundador de la fundació CATmón i president de l’associació Igman, dues de les entitats sospitoses d’haver rebut entre 2013 i 2016 uns 1,2 milions d’euros en subvencions de la Diputació de Barcelona finalment desviades a finançar el projecte independentista. El magistrat considera que Dalmases, com a directiu de les dues entitats, va cobrar imports indeguts per projectes que probablement no es van realitzar o no es van fer totalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts