Política

ERC i la CUP veuen insuficient la llei de memòria democràtica

Rufián remarca que els republicans facilitaran la tramitació perquè volen debat, però el text actual “no té l’aval” d’Esquerra

ERC i la CUP consideren insuficient la llei de memòria democràtica que el govern espanyol aprova aquest dimarts en el consell de ministres.

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha advertit el govern espanyol que ara per ara no té el suport de la seva formació a la Llei de memòria democràtica que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres. Segons Rufián, la llei “es queda curta” perquè malgrat que conté “avenços” no restaura drets. “No n’hi ha prou amb aixecar fosses, cal retornar el patrimoni moral i econòmic a les famílies republicanes represaliades pel franquisme”, ha dit, començant per declarar el règim franquista “d’il·legal”. “Les sentències han de ser declarades il·legals i compensar les famílies, i després hi ha d’haver un banc d’ADN real”, ha sentenciat.

En roda de premsa al Congrés, Rufián ha reclamat al PSOE que adopti una posició valenta sobre la qüestió. “La dreta no vol passat, perquè l’avergonyeix, però l’esquerra no s’hauria d’apuntar a això”.

En tot cas Rufián ha afirmat que la seva formació “facilitarà” la tramitació parlamentària perquè vol “debat” i poder presentar les seves propostes al Congrés dels Diputats, “però avui en dia no li podem donar suport”.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Albert Botran ha advertit aquest dimarts que la seva formació considera “molt insuficient” el contingut de la Llei de memòria democràtica que el govern espanyol aprova en Consell de Ministres. Botran ha recordat que les entitats memorialistes han assenyalat ja les seves mancances, i la CUP considera que hauria de reconèixer el patrimoni requisat a l’associacionisme republicà i popular, així com als partits polítics, i també als sindicats. A més ha recordat que les víctimes del terrorisme institucional i de l’extrema dreta durant la transició han tingut un tracte negligent que la llei no repara i el text queda “molt per sota” les expectatives de la CUP en la construcció d’una memòria antifeixista.

El govern espanyol diu que la llei de memòria històrica farà desaparèixer la Fundació Franco

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de llei de la memòria democràtica. La llei manté un dels seus aspectes més destacats: la prohibició de fer apologia del franquisme, que podria obligar a tancar la Fundación Francisco Franco, malgrat un informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que sostenia que l’apologia del feixisme està emparada en la “llibertat d’expressió”. El govern també ha inclòs l’estudi de la memòria democràtica a l’ESO, el batxillerat i la formació professional. La norma substitueix i amplia la llei de memòria històrica aprovada l’any 2007 durant l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero a La Moncloa.

El ministre de Presidència, Félix Bolaño, ha explicat que els objectius de la llei són la salvaguarda i difusió dels valors democràtics i els drets fonamentals, i el reconeixement de les víctimes del cop d’estat del 1936, la guerra civil i la dictadura franquista. Segons Bolaño, aquesta és la primera llei espanyola que repudia directament el franquisme i respon a les peticions de diversos organismes internacionals que reclamaven a Espanya més atenció a les víctimes del franquisme.

La llei preveu mesures per evitar l’exaltació del cop d’estat, de la guerra o de la dictadura, amb multes de 200 a 150.000 euros o la retirada de distincions i títols nobiliaris a persones properes al franquisme. També es podran iniciar expedients per extingir fundacions com la Francisco Franco que facin enaltiment del franquisme, provoquin odi o menyspreïn les víctimes. A més, aquestes fundacions no seran considerades d’utilitat pública. Per últim, es declara extingida la fundació de la Santa Creu del Valle de los Caídos, que gestiona el mausoleu franquista. De fet, es “resignificarà” globalment el Valle de los Caídos, on no hi podrà estar enterrat cap dirigent franquista en un lloc preeminent. De fet, Bolaño ha dit que s’exhumarà el cadàver de José Antonio Primo de Rivera de l’altar major.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona