Política

El Parlament votarà demà el decret llei que ha permès l’aval de l’ICF per fer front al Tribunal de Comptes

El Consell de Garanties Estatutàries ha d’emetre el dictamen sobre aquesta qüestió com a molt tard aquest dijous

La Junta de Portaveus ha acordat que demà dijous hi hagi un ple del Parlament per sotmetre a votació quatre decrets lleis, entre ells, el que crea el fons de 10 MEUR per fer front a les fiances del Tribunal de Comptes. És a partir d’aquest decret llei que s’ha fet l’aval a través de l’Institut Català de Finances (ICF). Precisament, dijous s’acaba el termini perquè el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) emeti dictamen sobre el polèmic decret llei i, per això, es preveu deixar aquesta qüestió per demà a la tarda, ja que els diputats han de tenir temps per analitzar les conclusions de l’òrgan consultiu. Cs i PPC per una banda i PSC-Units, per l’altra, van demanar dictamen al CGE.

A les 9 hores es reuneix el Consell de Garanties Estatutàries per abordar el dictamen sobre el decret llei del Govern per fer front al Tribunal de Comptes. Serà poques abans que acabi el termini, ja que demà és l’últim dia que tenen per fer públiques les seves conclusions. El dictamen no és vinculant ja que el CGE és un òrgan consultiu, però és necessari que es faci pública la seva opinió abans de fer la votació al ple del Parlament.

L’aval de la trentena d’ex-alts càrrecs del Govern a través de l’ICF està també sobre la teulada del govern espanyol després que aquest dimarts el Tribunal de Comptes hagi demanat un informe a l’advocacia de l’Estat per esvair els dubtes que tenen sobre la legalitat de la via del Govern. Fins ara, el govern de Pedro Sánchez ha evitat públicament pronunciar-se sobre l’aval de l’executiu català a l’espera també del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

Els altres decrets llei que també es votaran demà dijous fan referència a poder fer efectiu l’inici de l’activitat de Loteries de Catalunya; limitar el creixement de les granges a les zones amb més concentració de bestiar; i el decret sobre l’increment retributiu del 0,9% als treballadors públics i el retorn del 55% de la paga extraordinària del 2014 en la nòmina del novembre.

També es votarà a proposta dels comuns que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, comparegui per donar explicacions per la situació de la covid-19. Però encara que la proposta s’aprovi, el president no compareixerà demà i es deixarà per al setembre, ja que té un mes per fer-ho des que s’aprova la iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona