Política

L’Iran respondrà a les accions per l’atac al vaixell israelià

Els Estats Units i el Regne Unit s’afegeixen a l’acusació d’Israel al govern iranià de ser al darrere de l’acció contra la nau

Londres crida a consultes l’ambaixador de Teheran i insta a la contenció

L’Iran va advertir ahir els Estats Units i el Regne Unit que donarà una resposta “ferma i immediata” a qualsevol moviment en contra dels seus interessos arran de l’atac a un vaixell cisterna israelià dijous passat al davant de la costa d’Oman. “La República Islàmica de l’Iran no dubta a protegir la seva seguretat i els seus interessos nacionals i respondrà de manera immediata, forta i ferma a qualsevol possible acte”, va dir el portaveu d’Exteriors, Said Khatibzadeh, que va tornar a negar la implicació del seu país en l’incident.

Washington i Londres es van afegir ahir a les acusacions de Tel-Aviv segons les quals el govern iranià és al darrere del citat atac, en el qual van morir dues persones, una de les quals era de nacionalitat romanesa i l’altra, britànica. El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va declarar diumenge que estava “segur” que l’Iran va ser el responsable de l’atac al vaixell i va amenaçar de replicar, en breu, amb “una resposta adequada”.

Aquestes declaracions van ser qualificades de “mancades de base i provocadores” pel portaveu iranià, que va afirmar en un comunicat que les acusacions estan marcades per “un clar biaix polític” i per la falta de proves sobre aquestes acusacions. En aquest sentit, el representant iranià va instar Washington i Londres a “presentar qualsevol document” que provi l’autoria iraniana i va denunciar que aquests mateixos països “es van mantenir en silenci” davant els recents sabotatges a vaixells iranians, dels quals Teheran va responsabilitzar Tel-Aviv.

Segons el diari Tehran Times, que cita fonts oficials, la República Islàmica considera “les amenaces dels funcionaris occidentals i els del règim sionista [Israel] propaganda”, però es manté alerta. “Qualsevol moviment contra els interessos i la seguretat nacional de l’Iran haurà d’encaixar una resposta dura i ferma, i Washington i Londres seran directament responsables de les seves conseqüències”, avisen les autoritats iranianes.

Quan va ser atacat dijous passat a la nit, el vaixell Mercer Street, gestionat per una empresa del multimilionari israelià Eyal Ofer, era al nord de l’oceà Índic i es dirigia als Emirats Àrabs Units. Israel, que veu Teheran com el seu principal enemic a la regió i una amenaça potencial per als seus interessos, ha reclamat aquests dies una condemna internacional a l’atac.

De moment, l’incident ja ha provocat la primera reacció diplomàtica, més enllà de les paraules admonitòries, i el Regne Unit ha cridat a consultes el seu ambaixador. El moviment ha estat acompanyat d’un comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers britànic que alerta que “l’Iran ha d’aturar de manera immediata les accions que posen en risc la pau internacional i la seguretat”.

Les tensions entre l’Iran i els Estats Units i els seus aliats han augmentat des que l’aleshores president nord-americà, Donald Trump, va retirar Washington de l’acord nuclear amb Teheran i va reimposar sancions al país persa.

LA FRASE

La República Islàmica de l’Iran no dubta a protegir la seva seguretat
Said Khatibzadeh
portaveu d’exteriors de l’iran


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona