Política

Europa s’escalfarà a un ritme superior a la mitjana

El canvi climàtic tindrà un impacte pronunciat sobre la conca mediterrània, una “zona sensible”

Espanya resultarà especialment afectada per les sequeres i la reducció del cabal dels rius

Els efectes del canvi climàtic es faran notar a totes les regions de la Terra, sense excepció. L’informe publicat ahir per l’IPCC, per exemple, preveu que a Europa les temperatures pujaran a un ritme superior a la mitjana global. El document dels experts indica que la freqüència i la intensitat de fenòmens climàtics extrems, com ara les onades de calor, “han augmentat en les darreres dècades i, previsiblement, ho continuaran fent”, encara que es deixin d’emetre gasos amb efecte d’hivernacle. Una de les subregions on més es deixaran sentir les conseqüències de la crisi climàtica és la conca mediterrània. “El Mediterrani és una zona particularment sensible on s’aprecia amb més rapidesa l’impacte de l’escalfament global”, assegura el director del departament de ciències de la Terra del Centre de Supercomputació de Barcelona-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), Francisco Javier Doblas Reyes. Aquesta és “una de les conclusions més evidents” del sisè informe científic de l’IPCC, que recull “l’estat físic actual del planeta”, explica Doblas Reyes, un dels científics redactors del document de l’organisme de l’ONU. L’escalfament de l’aigua del mar Mediterrani, a més, “està provocant” la migració d’espècies que busquen aigües i aire més freds, però, indica, “hi ha ecosistemes que podran migrar i uns altres que ho tindran més difícil, com ara els sistemes muntanyencs, on les espècies molt sensibles a les temperatures elevades no podran seguir anant a zones més altes ni tampoc vivint amb condicions desfavorables”.

Al Mediterrani hi plourà menys a l’estiu, mentre que a les regions més al nord d’Europa augmentaran les precipitacions extremes i les inundacions pluvials amb nivells d’escalfament global superiors als 1,5 graus. Espanya, en particular, ja ha viscut un increment de les sequeres i serà, en el futur, el país més afectat per aquest fenomen i la reducció del cabal dels rius.

Independentment del nivell d’escalfament global, el nivell del mar pujarà a totes les zones europees –llevat del mar Bàltic–, a un ritme proper o superior al nivell mitjà global.

Es preveu que els canvis continuïn després del 2100, mentre que els fenòmens extrems del nivell del mar seran més freqüents i més intensos, fet que provocarà més inundacions costaneres i el retrocés del litoral arenós en el segle XXI. Alhora, es preveu un fort descens de les glaceres, del permagel, de l’extensió de la capa de neu i de la duració estacional de la neu en altes latituds/altituds.

LA XIFRA

45
graus
de temperatura podrien registrar zones del centre de la península Ibèrica els pròxims dies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona