Política

Surt de Dubai cap a Madrid el primer avió amb espanyols i col·laboradors afganesos

L’aeronau transporta una cinquantena de persones i es preveu que arribi aquesta matinada a la base de Torrejón de Ardoz

L’Estat ha mobilitzat fins ara tres aparells de transport militars

L’avió de l’operatiu d’evacuació de l’Afganistan que transporta ciutadans espanyols i col·laboradors afganesos i les seves famílies ha sortit aquest dimecres de Dubai (Emirats Àrabs Units) amb destinació a Madrid.

Segons ha informat aquesta tarda el govern espanyol, a bord del primer transport militar A400M que torna a l’Estat hi viatgen una cinquantena de persones. Es preveu que arribi aquesta matinada a la base militar de Torrejón de Ardoz. Allà rebran aquest primer grup d’evacuats els ministres d’Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, i d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

El govern espanyol ha mobilitzat fins ara tres avions per repatriar ciutadans de nacionalitat espanyola de l’Afganistan. També s’evacuaran desenes d’afganesos que van col·laborar amb l’Estat durant els anys que va mantenir la seva missió militar al país asiàtic, en tasques com les de traductors. S’estima que el govern espanyol pretén traslladar diversos centenars de persones, per la qual cosa caldrà realitzar múltiples vols per completar l’operació.

El primer avió militar espanyol de l’operatiu ha sortit aquest matí des d’una base militar de Dubai cap a Kabul, on ha estat poc més d’una hora per embarcar el primer contingent, de mig centenar de persones, i ha tornat a Dubai aquesta tarda.

Aquest primer vol ha transportat personal de l’ambaixada, els sis espanyols que residien al país i un primer grup d’afganesos, entre els quals hi persones que havien treballat per a la missió espanyola i els seus conjugues, fills, pares, germanes solteres i altres persones properes en situació de dependència.

Alguns dels intèrprets afganesos inclosos a la llista tenen dificultats per arribar a l’aeroport amb les seves famílies pels controls armats que els talibans han desplegat als voltants.

L’ambaixador espanyol a l’Afganistan, Gabriel Ferrán Carrión, i diversos agents de seguretat i militars continuen a Kabul per coordinar els grups.

El govern espanyol va enviar dilluns a la nit cap a Dubai un primer avió de l’exèrcit des de Saragossa i una segona aeronau va sortir dimarts de la mateixa base. El president de l’executiu, Pedro Sánchez, ha informat avui de l’enviament d’una tercera aeronau medicalitzada de les forces armades, que ha sortit aquest matí de Madrid cap a Dubai “per col·laborar en les tasques de repatriació”.


Reunió interministerial
Sánchez presidirà aquest dijous una reunió per videoconferència d’un grup de treball interministerial per “supervisar” l’evacuació de ciutadans espanyols i col·laboradors afganesos de Kabul, segons ha informat La Moncloa.  El grup està integrat pels responsables d’Exteriors, Defensa, Interior, Migracions i Sanitat.

El gabinet de Sánchez remarca que la trobada ve “precedida per múltiples converses del president amb els ministres implicats i diverses trobades de nivell tècnic a càrrec de representants dels departaments”.

Des del PP han criticat el “silenci” de Sánchez davant la crisi a l’Afganistan. El líder popular, Pablo Casado, ha exigit al president espanyol que “doni la cara” com han fet altres caps de govern europeus.

Des de Cs també han censurat Sánchez per no interrompre les seves vacances.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia