Política

El PSC es torna a oferir a Aragonès per negociar els pressupostos

Romero li demana que no posi “cordons sanitaris”

Situa l’augment de recursos per les famílies vulnerables i per la innovació com a “línies vermelles” del partit

El PSC s’ha tornat a oferir al president del Govern, Pere Aragonès, per negociar els pressupostos de la Generalitat pel 2022. En declaracions a l’ACN, la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha demanat aquest dilluns a Aragonès que “no posi vetos ni cordons sanitaris” als socialistes. La diputada ha situat com a “línies vermelles” del PSC l’augment de recursos per a les famílies vulnerables o en risc de pobresa infantil, i l’aposta per al coneixement i la innovació. Romero troba “imprescindible” que Catalunya tingui nous pressupostos i veu “obvi” que el Govern explori ara el suport de la CUP. Però si els anticapitalistes en mantenen les reticències, el PSC es torna a oferir per, almenys, parlar dels comptes.

Romero insisteix, en conversa amb l’ACN, que “no s’haurien de fer cordons sanitaris” ni tampoc “vetos” al PSC. A més, recorda que Aragonès diu que vol ser “el president de tothom” i que “fa del diàleg la seva bandera”. En aquest sentit, la portaveu dels socialistes insta el president de la Generalitat a dialogar amb la principal formació de l’arc parlamentari sobre els pressupostos. En una entrevista a l’ACN, el president del Govern va assegurar que no buscarà aprovar els comptes amb el PSC perquè “no seria coherent”, i que només contempla el suport de la CUP.

La diputada respecta que ERC i Junts prioritzin ara les converses amb la CUP, però apunta que si la negociació amb els anticapitalistes no funciona el PSC “està disposat a parlar”. “Nosaltres no posarem pals a les rodes”, ha afegit Romero. La portaveu socialista constata les diferències entre la CUP i el Govern pel que fa a les propostes sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat i la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern. ERC i Junts s’hi avenen, i de fet el PSC també, però els anticapitalistes ho veten.

Recursos en els àmbits socials i de recerca

“No podem sortir de la crisi de la pandèmia sense pressupostos”, ha advertit Romero, que insisteix que el PSC no es vol adherir als comptes dissenyats pel Govern, sinó que s’obre a “parlar-ne”. De fet, la portaveu del partit que va guanyar les eleccions del 14-F reclama “canvis substancials” al projecte pressupostari que s’haurien de treballar de manera “molt rotunda”.

En concret, Romero recorda que el PSC ja va presentar al juliol una proposta de pla de xoc de 1.500 milions per posar “més recursos” en l’àmbit social, sobretot per eradicar el risc de pobresa infantil i per donar suport a les famílies més vulnerables.

Els socialistes també reclamen més recursos per a l’àmbit educatiu, per reforçar la salut -sobretot la primària-, i per engreixar la inversió en matèria de coneixement, universitats i innovació. El PSC considera que, sense aquestes premisses, no podran adherir-se a un pressupost que entendrien que és “continuista” als comptes avalats amb la CUP i els comuns els últims anys.

L’àmbit social i l’aposta per la recerca i el coneixement son, doncs, les “línies vermelles” que assenyala el PSC de cara als pressupostos del 2022. Finalment, Romero ha diferenciat els pressupostos del Govern amb la negociació pels comptes generals de l’Estat: “Son dos àmbits diferents” i “el que es faci a Catalunya no hauria d’influir en el que passi a Espanya”, ha opinat.

El Govern vol accelerar la negociació dels pressupostos amb la CUP entre setembre i octubre. De fet, el compromís de l’executiu d’Aragonès és aprovar-los a la tardor perquè es puguin debatre i aprovar al Parlament abans que acabi el 2021. Tant el president com el conseller d’Economia, Jaume Giró, volen que els pressupostos entrin en vigor l’1 de gener de 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona