Política

Les bases nord-americanes de Morón i Rota acolliran fins a 4.000 afganesos

Els refugiats en trànsit s’hi podran quedar quinze dies abans de ser traslladats a llocs d’assentament més permanents

Washington i Madrid signen un memoràndum d’entesa per rebre els col·laboradors dels EUA evacuats de Kabul

Les bases militars nord-americanes de Morón (Arahal, Sevilla) i Rota (Cadis) podran acollir fins a 4.000 ciutadans afganesos evacuats pels Estats Units d’Amèrica (EUA) en trànsit durant un període de fins a 15 dies.

Així ho han avançat aquest dilluns fonts del govern espanyol i posteriorment ho ha confirmat la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, durant l’acte de rebuda dels refugiats afganesos que han arribat aquesta tarda a la base de Torrejón de Ardoz (Madrid).

L’acollida d’aquests refugiats, col·laboradors afganesos dels EUA evacuats després de la tornada al poder dels talibans, es fruit d’un memoràndum d’entesa signat en les últimes hores entre Madrid i Washington i que s’inscriu en el Conveni de Cooperació per a la Defensa entre tots dos països, segons ha indicat Exteriors. En aquest memoràndum s’acorda que “els vols nord-americans arribaran la base naval de Rota i a la base aèria de Morón”.

Dissabte passat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el dels EUA, Joe Biden, van mantenir una conversa telefònica en la qual van analitzar la situació a l’Afganistan i van acordar que les bases nord-americanes d’Andalusia acullin temporalment afganesos que han col·laborat amb els EUA.

L’Ambaixada dels EUA a Espanya ha explicat en un comunicat que treballa amb el govern espanyol per facilitar el trànsit de persones que surten d’Afganistan a través d’instal·lacions nord-americanes a l’Estat en el seu camí cap a llocs d’assentament més permanents als Estats Units i a tercers països.


Treballs per instal·lar el campament a Morón
El president del comitè d’empresa de la base de Morón, José Armando Rodríguez, ha explicat avui a l’agència Efe que s’hi prepara un barracó de grans dimensions per allotjar els primers evacuats que sortiran de l’Afganistan en les pròximes hores, amb un model d’acollida similar al que se segueix a la base militar espanyola de Torrejón de Ardoz (Madrid).

El campament disposarà d’aire condicionat, detectors de fum i tot el que necessiti per garantir la seguretat. A més, es prepara la logística necessària perquè les persones acollides tinguin subministrament d’aigua, menjar i higiene el temps que hi estiguin refugiats.

El portaveu dels treballadors ha assenyalat que es desconeix la quantitat de persones que arribaran a la base, però s’hi preparen unes instal·lacions “suficients per a allotjar-les a totes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles