Política

Washington confia evacuar tots els nord-americans de Kabul abans no acabi el mes

La Casa Blanca recorda que la decisió d’ampliar la presència de les seves tropes més enllà del 31 d’agost correspon només al president Joe Biden

El Regne Unit i França aposten per endarrerir la retirada i els talibans s’hi oposen

El govern dels Estats Units d’Amèrica (EUA) confia poder evacuar abans del 31 d’agost tots els nord-americans que queden a Kabul i volen abandonar l’Afganistan, ha subratllat aquest dilluns Jake Sullivan, l’assessor de seguretat nacional del president nord-americà, Joe Biden.

En una roda de premsa, Sullivan no ha descartat que Biden pugui estendre la data límit del 31 d’agost per a l’evacuació i la retirada de les tropes dels EUA i s’ha limitat a indicar que Washington manté contactes “directes” amb els talibans, que s’oposen a ampliar aquest termini.

L’assessor ha destacat que estan “superant les expectatives” pel que fa a la velocitat amb la que es duen a terme les evacuacions i espera, per tant, poder concloure el procés de sortida dels seus ciutadans abans que arribi aquesta data.

“En els dies que queden (fins al dia 31), creiem que tenim els recursos per treure [de l’Afganistan] els nord-americans que volen abandonar Kabul”, ha pronosticat Sullivan.

Respecte dels afganesos que han col·laborat amb les tropes internacionals i que ara estan en perill, el portaveu ha reiterat que planegen “continuar traient-los del país fins i tot després que s’hagin anat les forces militars nord-americanes”, tot i que no ha aclarit com ho faran.

Després que els talibans hagin manifestat la seva oposició a una possible extensió de la data límit del 31 d’agost per a la retirada de les tropes estrangeres, Sullivan ha subratllat que aquesta serà “en últim terme una decisió del president [Joe Biden], i de ningú més”.

Biden ha parlat aquest dilluns per telèfon amb el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, el qual vol convèncer el nord-americà perquè ampliï el termini de retirada de les tropes més enllà del 31 d’agost, una petició que també han expressat altres països europeus, com França.

Sullivan no ha volgut aclarir si el president li ha donat una resposta a Johnson sobre aquesta qüestió i ha insistit que el president manté aquesta opció sobre la taula, però ara com ara està centrat en intentar treure els ciutadans dels EUA del país asiàtic abans que arribi aquest dia.

Johnson presidirà dimarts una reunió virtual del G7 en la qual participarà Biden, el qual està “disposat a conversar” amb la resta de líders del grup sobre “el calendari” per completar les evacuacions, segons ha avançat la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, en una roda de premsa.

Els EUA ha tret des del 14 d’agost a 37.000 persones de l’Afganistan, una xifra que ascendeix a 42.000 si es comença a comptar des de finals de juliol.

Això inclou a més de 10.400 persones –en la seva majoria afganesos- evacuades en avions militars en 24 hores entre aquest diumenge i dilluns, unes xifres que superen les expectatives marcades pel Pentàgon sobre el seu ritme d’evacuació.

Aquesta acceleració del procés, que Sullivan ha descrit com un “avenç enorme” després de diversos dies a un ritme més lent, ha augmentat la confiança de la Casa Blanca en la possibilitat de poder complir amb el calendari actual per a la retirada.

A més, els Estats Units han “desenvolupat un mètode per a transferir de manera segura i eficient” a grups de compatriotes a l’aeroport de Kabul, ha apuntat l’assessor. Sullivan tampoc no ha aclarit quants nord-americans queden a l’Afganistan ni quants afganesos en situació de risc hi queden encara per evacuar.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona