Política

Els talibans prohibeixen als afganesos anar a l’aeroport de Kabul durant les evacuacions

Mujahid assegura als seus compatriotes que “no hi ha perill” i critica que els EUA “animin” la gent a marxar

El portaveu del grup fonamentalista rebutja allargar la presència de tropes internacionals i insisteix que han de marxar del país el 31 d’agost

Els talibans han anunciat aquest dimarts que els ciutadans afganesos no podran anar a l’aeroport de Kabul per evitar el caos durant l’operatiu d’evacuació internacional, una mesura que obstaculitzarà els intents dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i altres països occidentals d’evacuar els col·laboradors afganesos en perill al país.

“L’Emirat Islàmic [com s’autoanomenen els talibans] intenta controlar la situació. Ara el camí a l’aeroport s’ha tancat. Els afganesos no estan autoritzats a anar-hi, [només] els estrangers poden fer-ho”, ha dit el principal portaveu dels grup integrista, Zabihullah Mujahid, en una roda de premsa recollida per diversos mitjans internacionals.

El portaveu ha assegurat que han prohibit als afganesos anar a l’aeroport perquè la multitud cada vegada és més gran i “existeix el perill que la gent hi perdi la vida” perquè “hi pot haver una estampida”.

En aquest sentit, ha acusat els nord-americans d’algunes morts a la zona: “Quan hi ha una multitud, disparen, i la gent mor”. “Sí, disparen a la gent, i nosaltres volem que [els afganesos] estiguin fora d’aquest perill”, ha reblat.

Des de l’ocupació de Kabul pels talibans el passat 15 d’agost s’han vist escenes dramàtics a l’aeroport, per on desenes de milers de persones han intentat abandonar el país en els vols d’evacuació internacionals. Les estampides, tirotejos i altres incidents relacionats amb la situació de caos a l’aeròdrom han provocat la mort de prop d’una de persones.

En aquest context, el portaveu del moviment islamista ha volgut garantir als afganesos que no hi ha motius perquè vulguin fugir. “No hi ha perill”. “Torneu a les vostres cases, a les vostres feines i a la vida normal”, ha animat.

 La Comissària de Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, però ha afirmat aquest mateix dimarts que tenen constància de nombroses vulneracions de la llei humanitària internacional i dels drets humans a l’Afganistan.

Mujahid ha criticat que les EUA i les potències occidentals “encoratgin”l’èxode d’afganesos que volen marxar del país.

“Demanem als nord-americans que canviïn la seva política i no animin els afganesos a marxar, els nostres enginyers, metges, militars... Els necessitem, necessitem el seu talent, no els portin a altres països. En comptes de treballar per a vosaltres en feines ordinàries, deixeu-los treballar aquí”, ha subratllat.

El portaveu dels talibans ha reiterat el seu rebuig a qualsevol ampliació de la presència de tropes estrangeres al país. “La guerra ha acabat”, ha garantit.

“Estats Units ha d’evacuar tota la seva gent abans del 31 d’agost. La pròrroga d’aquesta data seria una decisió unilateral i contrària al nostre acord amb ells”, ha remarcat.

La compareixença de Mujahid es produeix el mateix dia que el G-7 es reuneix per decidir els propers passos a fer a l’Afganistan i si cal, o no, allargar l’operació d’evacuació de l’aeroport de Kabul més enllà de la data límit del 31 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries