Política

La UE demana als EUA que continuï a l’aeroport de Kabul mentre duri l’evacuació

Charles Michel insta Washington a garantir un accés “just i equitatiu” al recinte

Von der Leyen apunta que no s’hauria d’“infravalorar” la capacitat d’influència del G7 en la fase de transició

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha instat aquest dimarts als Estats Units a mantenir-se a l’aeroport de Kabul tot el temps que durin les operacions d’evacuació per garantir un accés “just” al recinte.

“Hem abordat aquesta situació amb els nostres socis i amics nord-americans, en dos aspectes particulars. En primer lloc, la necessitat de donar seguretat a l’aeroport tant de temps com calgui per  completar les operacions” d’evacuació, ha explicat Michel en una roda de premsa després de participar en la videoconferència extraordinària de líders del G7 sobre l’Afganistan.

A més, Michel ha demanat als EUA “un accés just i equitatiu a l’aeroport per a tots els ciutadans amb dret a l’evacuació”.

El polític belga ha manifestat la seva preocupació per “la capacitat per arribar amb seguretat” a l’aeroport i ha demanat a les noves autoritats afganeses “que permetin el lliure pas a tots els ciutadans estrangers i afganesos” que desitgin arribar-hi.

Michel ha deixat clar que la “prioritat més apressant” és l’evacuació segura dels ciutadans de la coalició internacional present al país asiàtic, del personal afganès i de les seves famílies. Un objectiu, ha assegurat, per al qual la UE i els seus Estats membres “no estan escatimant esforços”.

De moment, la data límit per a la retirada de les tropes dels EUA de l’Afganistan és el 31 d’agost i, segons els mitjans del país, Biden descarta canviar el calendari.

“Puc confirmar que diversos líders, durant la reunió del G7, han expressat preocupació sobre el termini del 31 d’agost” i que “hem tingut l’oportunitat d’expressar la nostra preocupació sobre això”, ha explicat el president del Consell Europeu.

Ha recordat que està en contacte amb els líders a nivell europeu i “ens han dit que per a ells és molt important intentar estendre aquesta data”.

Passi el que passi, ha considerat que més enllà del 31 d’agost “serà clau garantir passos segurs de cara a garantir que serà possible en el futur que els afganesos puguin sortir del país quan sigui necessari”.

Igualment, Michel va dir que estan en contacte amb països veïns de l’Afganistan i que aborden la situació de l’aeroport de Kabul, per  veure “com en el futur serà possible garantir que l’ajuda humanitària tingui accés al país”.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha remarcat que “no hem d’oblidar que estem en una fase de transició en la qual no hauríem d’infravalorar que tenim certa influència”.

En aquest sentit, ha apuntat que l’Afganistan “és un país pobre” i “té una enorme necessitat de suport”. “L’ajuda humanitària hi és i hi serà, però també hi ha la possibilitat d’estar en contacte amb la gent al poder, per fer-los entendre que per a certs grups necessitem un accés sense condicions i ser capaços de secundar amb tots els mitjans l’ajuda humanitària”, ha reblat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries