Política

Diverses víctimes en una explosió a prop de l’aeroport de Kabul

Els mitjans locals parlen d’almenys 11 morts, segons fonts dels talibans

El ministeri de Defensa de Turquia informa de dues explosions

El departament de Defensa dels Estats Units d’Amèrica (EUA) ha informat aquest dijous d’una explosió a l’exterior de l’aeroport de Kabul.

El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha confirmat l’incident i ha afegit que hi ha “un nombre indeterminat” de víctimes. Kirby ha detallat que l’explosió ha tingut lloc a prop de la porta Abbey de l’aeroport i ha estat “el resultat d’un atac complex que ha provocat diverses víctimes nord-americanes i civils ”. A més, ha assenyalat que s’ha produït almenys una altra explosió a prop del Baron Hotel, situat també a prop de l’aeroport.

L’Ambaixada nord-americana ha advertit als ciutadans nord-americans que es troben a Kabul d’una “gran explosió” a l'aeroport i de trets d’arma de foc. És per això que ha demanat als seus conciutadans que evitin la zona de l’aeroport i els seus accessos. “Tots els que es trobin a la portes Abbey, Est o Nord han de marxar immediatament”, ha afegit.

En un missatge a les xarxes socials, el portaveu ha assegurat que proporcionaran més detalls aviat.

Mitjans locals apunten que l’explosió hauria provocat almenys onze morts, segons fonts dels talibans, i desenes de ferits. A les xarxes socials circulen imatges suposadament relacionades amb l’incident que mostren ciutadans de Kabul transportant ferits.

De la seva banda, el ministeri de Defensa de Turquia ha informat que s’han produït dues explosions als voltants de l’aeroport.

Fonts del ministeri de Defensa espanyol han assegurat a l’agència Efe que els militars espanyols destacats a Kabul es troben bé. “Les nostres unitats no han patit pèrdues ni danys”, afegeix.

Els EUA i diversos  països europeus havien advertit en les últimes hores del risc “creïble” i “imminent” d’un atac terrorista a l’aeroport de la capital afganesa, on es desenvolupen les operacions d’evacuació de personal estranger i d’afganesos que han col·laborat amb les missions internacionals. De fet, l’Ambaixada nord-americana a Kabul havia demanat als seus conciutadans que marxessin de la zona.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha condemnat aquesta tarda l’atemptat a Kabul, que ha qualificat de “covard i inhumà”. “És essencial garantir la seguretat de tothom que és a l’aeroport”, ha afirmat en una missatge a les xarxes socials. Von der Leyen ha remarcat que la comunitat internacional ha de treballar unida “per evitar el ressorgiment del terrorisme a l’Afganistan i més enllà”.

En una línia similar, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha admès que està “molt preocupat” per la situació a Kabul i ha expressat la seva solidaritat amb totes les víctimes i les seves famílies. “Disposar d’un camí segur cap a l’aeroport és vital. Hem de garantir que l’actual inestabilitat no suposa un ressorgiment del terrorisme”, ha afirmat.

El president francès, Emmanuel Macron, ha admès que la seguretat a l’Afganistan s’“ha deteriorat profundament” en les últimes hores. En aquest sentit, ha dit que la situació al voltant de l’aeroport és molt perillosa i no està sota control. França té previst aturar a partir de divendres la seva operació d’evacuació.

Itàlia desmenteix que s’hagi disparat contra un avió italià a Kabul

Efe

Fonts del ministeri de Defensa d’Itàlia han desmentint que aquest dijous s’hagin efectuat trets contra un avió C-130 de l’Aeronàutica militar italiana quan s’enlairava de l’aeroport de Kabul per evacuar afganesos, com s’ha difós en alguns mitjans de comunicació del país.

“L’avió no ha rebut trets ni ha patit cap dany”, han assegurat les fonts.

Des del ministeri han explicat que les detonacions que s’han escoltat han estat trets a l’aire d’una metralleta disparats a l’aeroport per dispersar els milers de persones que s’amuntegaven a les portes de l’aeròdrom de la capital afganesa però que no anaven dirigits a l’avió.

En aquestes circumstàncies –en sentir els trets- el pilot acostuma adoptar “maniobres evasives” i així ha estat, han afegit les fonts, que han ressaltat que l’avió no ha patit trets ni danys.

Una periodista del canal per satèl·lit Skytg24 que estava en l’avió ha informat de trets dirigits al C-130 i que s’han viscut moments de pànic a l’interior.

Itàlia ha evacuat més de 4.400 afganesos des que va començar la crisi al país amb l’arribada al poder dels talibans. De moment, Exteriors ha confirmat que finalitzarà les evacuacions el 31 d’agost, data límit imposada pels islamistes.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries