Política

El Parlament atorga la Medalla d’Honor als represaliats per l’1-O

La vigília de la Diada es farà una cerimònia de lliurament en reconeixement de les milers de persones perseguides per la causa general contra l’independentisme

La medalla d'or quedarà dipositada al Museu d’Història de Catalunya com a testimoni d’“aquest trist episodi d’història viva del país”

La mesa del Parlament ha acordat atorgar la Medalla d’Honor en categoria d’Or, a títol col·lectiu, a les persones represaliades pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i als col·lectius jurídics que les defensen.

Així ho ha anunciat aquest dijous la presidenta de la cambra, Laura Borràs, que va proposar aquest reconeixement en la reunió de la mesa celebrada ahir a Tornabous, on va ser aprovada “per majoria”.

En una declaració aquesta tarda al Parlament, Borràs ha recordat que en els darrers anys s’ha concedit aquesta medalla a “col·lectius la intervenció dels quals ha estat clau per ajudar la societat catalana a sobreposar-se en circumstàncies excepcionals”. En aquest sentit, ha explicat que aquest any la medalla busca “expressar la voluntat d’acompanyar institucionalment els qui pateixen persecució per defensar la llibertat dels ciutadans a escollir el futur del país”.

És per això que la cambra ha decidit atorgar la seva màxima distinció a les “persones víctimes de la repressió de la causa general contra l’independentisme empresa arran del referèndum del Primer d’Octubre i la voluntat popular defensada reiteradament al carrer i a les urnes d’autodeterminar-se i conquerir el futur nacional en llibertat”.

La president del Parlament ha informat que el proper 10 de setembre, la vigília de la Diada, se celebrarà una cerimònia de lliurament a la cambra “en reconeixement del dolor sofert per milers de persones represaliades”.

Ha afegit que per primera vegada i de manera excepcional, la medalla serà dipositada al Museu d’Història de Catalunya, “on d’aquesta manera es farà present aquest trist episodi d’història viva del país que esperem que acabi ben aviat”.

El Parlament ja va atorgar l’any passat la Medalla d’Honor a títol col·lectiu, als professionals del sistema de salut català. Amb aquesta distinció, la cambra va reconèixer per unanimitat “la tasca extraordinària” que els treballadors sanitaris havien realitzat enfront a la pandèmia de la Covid-19.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries