Política

Els talibans afirmen haver conquerit el Panjshir i la resistència ho nega

La província septentrional és l’última que resisteix als integristes

El Front Nacional de Resistència d’Afganistan assegura que continuen la lluita “a totes les posicions estratègiques de la vall”

Els talibans han assegurat aquest dilluns haver conquerit la província de Panjshir, l’última de les 34 regions afganeses que havia quedat fora del control dels integristes religiosos i que és defensada per milícies locals i la resta de l’Exèrcit afganès. De la seva banda, les forces de la resistència han negat que la província hagi caigut en mans dels islamistes i ha assegurat que els combats continuen.

El Front Nacional de Resistència d’Afganistan (NRF), format per guerrilles locals i tropes del govern afganès derrocat que es van refugiar a la regió durant la seva retirada, ha negat que els talibans hagin s’hagin apoderat del Panjshir.

“L’afirmació que els talibans han ocupat el Panjshir és falsa. Les forces de l’NRF estan presents a totes les posicions estratègiques de la vall per continuar la lluita”, ha afirmat el moviment en un missatge a les xarxes socials, publicat poc després de l’anunci dels fonamentalistes. “Assegurem al poble de l’Afganistan que la lluita contra els talibans i els seus socis continuarà fins que prevalgui la justícia i la llibertat”, ha garantit l’NRF en un breu comunicat.

Ali Maisam Nazary, membre de l’NRF, ha assegurat en un missatge a les xarxes socials que el seu líder, Ahmad Massoud, es troba sa i estalvi i enviar “molt aviat” un missatge a la nació.

Tot i que en diverses ocasions fonts vinculades als talibans han donat per feta la caiguda del Panjshir i posteriorment la resistència ho ha desmentit, aquesta és la primera vegada que els talibans proclamen de manera oficial la victòria sobre la regió. La informació sobre els combats en aquesta regió septentrional ha estat molt limitada enmig d’un tall total de les comunicacions.

Aquest dilluns el principal portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, ha assegurat en un comunicat que “l’últim bastió de l’enemic mercenari, la província de Panjshir, ha estat completament conquerit”. D’acord amb el portaveu, “la província de Panjshir ha quedat sota el control total de l’Emirat Islàmic (com s’autoanomenen els talibans)”, després d’intensos dies de combats. “Alguns dels rebels de la província han estat derrotats i la resta ha fugit, alliberant el poble oprimit i honorable de Panjshir”, ha afegit.

“Amb aquesta victòria i últim esforç, la resta del país estarà completament fora de la guerra i tindrà una vida pacífica i pròspera en un ambient de llibertat, independència i prosperitat”, ha conclòs Mujahid.

Panjshir és fins ara l’única de les 34 províncies afganeses que no ha caigut en mans dels islamistes, després que el grup capturés les 33 regions restants en menys de dues setmanes, culminant la seva fita amb la presa de Kabul el 15 d’agost.

La resistència al Panjshir ha estat dirigida per Ahmad Massoud, fill del difunt comandant afganès Ahmad Shah Massoud –el carismàtic lleó del Panjshir, que va fer front als soviètics i als talibans-, i l’ex-vicepresident afganès, Amrullah Saleh, que es va autoproclamar nou president de l’Afganistan després de la fugida del país durant la presa de Kabul del president, Ashraf Ghani, i Ahmad Massoud.

Els combats s’han intensificat els últims dies després que fallessin els intents de diàleg dels fonamentalistes i Massoud per a trobar una sortida al conflicte.

El Panjshir també va ser el centre de la resistència contra el grup islamista durant l’anterior règim talibà, entre 1996 i 2001, que va concloure amb la invasió nord-americana, que va finalitzar la setmana passada després de gairebé dues dècades de guerra.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries