Política

Sis presos palestins escapen d’una presó d’alta seguretat israeliana

Els evadits haurien excavat un túnel al centre de Gilboa, al nord-oest del país

Els fugitius l’excomandant de les Brigades dels Màrtirs d’Al-Aqsa Zakaria Zubeidi i cinc membres de la Gihad Islàmica

Sis presos palestins, condemnats per terrorisme a Israel, han fugit aquesta matinada de la presó d’alta seguretat de Gilboa, al nord-oest del país, aparentment excavant un túnel, segons ha avançataquest dilluns la premsa israeliana i han confirmat les autoritats.

“Després de l’informe del servei de presons sobre l’evasió de sis presos de Gilboa, un fort dispositiu d’agents de Policia, juntament amb agents de Fronteres i l’Exèrcit, hem començat els operatius de cerca i detenció”, ha informat un portaveu policial.

Es creu que un dels fugitius és el conegut pres Zakaria Zubeidi, excomandant a la ciutat de Jenin de l’ala militar de Fatah, les Brigades dels Màrtirs d’Al-Aqsa, que complia condemna per diversos atacs mortals, inclòs un atemptat contra la seu del partit Likud el 2002 que va matar a sis persones.  Els altres cinc són membres de la Gihad Islàmica palestina –un grup considerat terrorista per Israel, els EUA i la UE- també de Jenin, al nord de Cisjordània, on s’han escoltat trets de celebració aquest matí.

Els sis evadits, companys de cel·la, complien cadena perpètua per atacs mortals contra israelians i són considerats molt perillosos per les autoritats, les quals han desplegat un fort dispositiu policial a la zona, que inclou helicòpters, drons, forces especials i gossos.

Els funcionaris de presons han copsat la desaparició cap a les quatre de la matinada hora local (tres de la matinada a Catalunya), encara que es creu que haurien pogut fugir hores abans.

“Durant la nit, hem rebut informes que s’havien vist figures sospitoses als cultius dels serveis de presons, que han descobert ràpidament que els presos no estaven a la cel·la i havien escapat”, ha indicat el portaveu de la policia, Eli Levy, a la ràdio pública Kan.

“Oficials de seguretat a les comunitats properes estan en alerta sobre la fuga i s’han establert punts de control a totes les carreteres de la zona”, ha assenyalat la policia.

No és la primera vegada que intentaven fugir de la presó de Gilboa, situada al nord-oest de Beit She’an, a prop de la mar de Galilea, segons ha revelat una font policial al Canal 12 israelià –que ha destapat la notícia- i que ha considerat aquesta fugida com “un dels incidents més greus” en la memòria recent de les presons d’Israel i respon a una “greu fallada de seguretat i intel·ligència”.

Les autoritats sospiten que els presos intentaran fugir a Jordània o a Jenin, on ja s’han habilitat punts de control.  L’Exèrcit ha assignat un avió per a les tasques d’observació des de l’aire i ja hi ha tropes addicionals desplegades a Cisjordània ocupada. També es creu que podrien haver fugit a Jordània, que té la frontera a prop de la presó.

De la seva banda, el moviment de la Gihad Islàmica de la Franja de Gaza ha proclamat en un comunicat, “l’evasió dels sis presoners palestins de la presó israeliana de Gilboa aquest matí és el més gran acte heroic que farà trontollar amb força el sistema de seguretat sionista i constitueix un cop dur per a les forces de seguretat de l’ocupació i tot el règim israelià”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries