Política

Puigdemont veu “inevitable” la “confrontació amb l’Estat”

El president del Consell per la República (CxRep), Carles Puigdemont, ha advertit que no hi ha “dreceres edulcorades” per aconseguir la independència de Catalunya i que la “confrontació amb l’Estat” no es podrà defugir.

En una carta enviada als membres del CxRep poques setmanes abans del quart aniversari del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, Puigdemont ha reivindicat la feina del moviment independentista perquè “la dura repressió de l’Estat espanyol no desdibuixés ni aigualís el que van representar aquelles fites i el caràcter fundacional de la república catalana que representen”.  

En aquest sentit, ha destacat que la repressió de l’Estat ha esdevingut “permanent” i han calgut “molts esforços” perquè la “gran obra col·lectiva” que va suposar el referèndum es mantingués “com el que és: una obra de tot el país, no pas de cap partit”, i “l’inici del procés que ha de culminar amb el reconeixement de la república catalana”.

Segons ell, després d’aquests quatre anys “avui sabem millor que mai quin és el camí per al reconeixement internacional de la república catalana” i que “només hi ha un camí per aconseguir-ho”. “No hi ha dreceres edulcorades, suaus, innòcues. Al davant hi tenim Espanya, no el Canadà ni el Regne Unit. I l’Espanya d’avui, en la relació amb Catalunya, s’assembla a l’Espanya de sempre. Negació i càstig; amenaça i punició”, constata.

En relació amb el diàleg obert amb l’Estat, Puigdemont ha avisat que “el moviment independentista s’ha de preparar per a la fase en què la resposta de l’Estat torni a ser un ‘no’ a tot”. “No podem dedicar més temps del que ja s’ha dedicat discutint banalitats partidistes: la confrontació amb l’Estat no es pot defugir, és una realitat inevitable per la qual hem de passar si volem que Catalunya sigui reconeguda com a nació sobirana i independent”, recalca.

A parer seu, no es pot “fer creure a la ciutadania catalana que, per alguna raó que desconeixem, vindrà un moment en què ens serà reconeguda la nació sense haver-la de lluitar des dels carrers, places i institucions del país”.

Per Puigdemont, cal posar tot l’“aprenentatge” d’aquests quatre anys “en l’organització de la defensa de la independència de Catalunya per tots els mitjans democràtics i no-violents possibles”. “No ens en regalaran cap, i per això ens els hem de construir. El Consell és la peça fonamental de la construcció d’aquests mitjans”, apunta.

En aquest sentit, critica “un cert corrent narratiu que intenta desconstruir l’enorme gesta de l’1 d’octubre” i estendre un “biaix derrotista” sobre el referèndum. “Vam votar i vam guanyar, malgrat la guerra repressiva desfermada per l’Estat”, sentencia.

És per tot plegat que demana enfortir el CxRep per ajudar a “mantenir la dignitat de l’1 d’octubre davant de tots aquells que voldrien girar full”. Segons ell, el Consell “ajuda a recordar a l’Estat espanyol les seves vergonyes democràtiques, i que té un cap d’Estat que va criminalitzar i excloure milions de ciutadans”. A més, assegura que la institució  “permet que no hi hagi cap excusa per preparar la manera de guanyar la propera confrontació amb l’Estat”. “Si volem la independència, l’Estat s’ha encarregat de fer que la confrontació sigui inevitable”, insisteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes