Política

El governador de Califòrnia supera la votació revocatòria

El demòcrata guanya amb un ample marge el referèndum sobre la seva continuïtat en el càrrec impulsat pels republicans

Biden hi va fer campanya per evitar sorpreses en aquest feu del partit

El governador de Califòrnia, el demòcrata Gavin Newsom, va sobreviure dimarts, amb un ampli marge, al referèndum revocatori convocat en contra seva, segons les projeccions dels mitjans nord-americans. Newsom continuarà en el càrrec, almenys fins a finals del seu mandat, el gener del 2023.

Segons els resultats preliminars, majoritàriament de vot per correu, assenyalen que un 66,8% de californians que van acudir a les urnes (uns 5,5 milions d’electors) van donar suport a la continuïtat del governador, mentre que un 33,2% (2,7 milions) van advocar per la seva destitució. Tot i que s’espera que el recompte de vots presencial redueixi aquest marge, els mitjans consideren que és prou ampli per declarar Newsom vencedor de la contesa.

“Estic molt agraït als milions de californians que han exercit el seu dret fonamental al vot”, va dir Newsom en el discurs de la victòria a Sacramento, la capital de Califòrnia.

El referèndum revocatori impulsat pels republicans necessitava que més del 50% dels votants votessin a favor de la destitució per poder triar un nou governador per majoria simple entre els 46 candidats que s’hi van presentar. El comentarista radiofònic Larry Elder liderava aquesta llista d’opositors.

La campanya revocatòria contra Newsom va aconseguir la majoria de les seves signatures entre finals del 2020 i principis del 2021, quan el governador va imposar dràstiques mesures per frenar una onada de la pandèmia de la Covid-19 que va convertir Califòrnia en l’estat amb més morts del país, amb més de 67.000.

Durant aquest període, va esclatar un escàndol en fer-se públiques fotografies de Newsom sopant en un luxós restaurant, desobeint, d’aquesta manera, les restriccions que ell mateix havia imposat.

Tot i que Califòrnia és un bastió demòcrata i que les enquestes d’opinió van pronosticar sempre la victòria de Newsom, el marge fa uns mesos semblava tan estret que va provocar la mobilització de tot l’aparell del Partit Demòcrata, inclòs el president dels Estats Units, Joe Biden, que dilluns es va desplaçar a Califòrnia a fer campanya a favor del governador.

El resultat del revocatori de Califòrnia no va ser ben rebut per l’expresident Donald Trump, amb qui alguns havien comparat l’aspirant republicà a governador. L’exmandatari va acusar els demòcrates d’haver falsejat les eleccions abans del tancament de les urnes.

El cap de l’Estat Major va limitar el poder de Trump

Mark Milley, president de la Junta de Caps de l’Estat Major dels Estats Units amb Donald Trump, va dur a terme, dos dies abans de l’assalt al Capitoli, el 6 de gener passat, una missió secreta per limitar els poders de l’aleshores president a l’hora d’ordenar un atac militar perillós o de llançar armes nuclears. Així ho expliquen els periodistes Bob Woodward i Robert Costa en el nou llibre Peril, en què afirmen que Milley “estava convençut que l’estat mental de Trump havia minvat de manera greu” després de les eleccions del novembre i temia que es convertís en un personatge “rebel”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona