Política

El CAC titlla TV3 de parcial, amb la majoria del PSC i el PP

El president de l’òrgan és minoria per la renúncia d’altres membres de Junts i ERC

Loppacher veu biaix ideològic en un acord que qüestiona la pluralitat de treballs de ‘30 minuts’ i ‘Sense ficció’

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’òrgan supervisor dels continguts dels mitjans públics de la Generalitat, considera per primer cop en un acord que TV3 ha incomplert el compromís de pluralitat política i ideològica en els documentals i reportatges que han fet els programes 30 minuts i Sense ficció sobre el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol i insta la televisió pública catalana a “corregir la situació de desequilibri generada” en favor de les posicions independentistes. Aquest pronunciament s’ha produït pel canvi de majories al si de l’òrgan, on des del juny el conseller del PSC i el del PP tenen el poder de decisió enfront del president Robert Loppacher, nomenat per Junts.

De cinc membres, avui només en queden tres i amb el mandat caducat. La renúncia el març del 2020 de Salvador Alsius, nomenat per ERC, deixava les votacions empatades en mans del vot de qualitat de Loppacher. Però la dimissió, aquest juny, de la consellera Ivonne Griley, nomenada per Junts, per passar a ocupar-se de la direcció general d’Afers Religiosos del Departament de Justícia, ha deixat el president de l’òrgan en minoria davant dels vots dels consellers nomenats pel PSC, l’exdiputada Carme Figueras, i pel PP, el també exdiputat Daniel Sirera. Els buits d’Alsius i Griley no han pogut ser coberts perquè l’elecció dels membres del CAC requereix una majoria de dos terços de diputats del Parlament i, ara per ara, encara no hi ha un acord entre Junts, ERC i el PSC que permeti renovar-los tots –també Loppacher, Figueras i Sirera tenen el mandat caducat.

L’acord s’ha aprovat amb el vot particular en contra del president, també un fet sense precedents tot i que els representants del PSC i el PP sí que han expressat repetidament els seus vots contraris a diversos acords anteriors del CAC.

Arran del documental 1-O, el CAC va acordar instar TV3 perquè treballs “d’autor o de tesi” com considerava aquell reportatge incloguessin en endavant “més d’un punt de vista” i oferissin “diferents posicions de la societat catalana” en tractar del conflicte polític. El 27 de juliol del 2020 Federalistes d’Esquerra demanava al CAC que intervingués en considerar que TV3 incomplia l’acord, a més d’acusar-la d’una “negativa fàctica” a emetre el documental Federal, del cineasta Albert Solé. Per tal de valorar el compliment de l’acord, l’Àrea de Continguts del CAC ha elaborat un informe en què analitza els documentals emesos entre el 7 de març del 2018, data d’aquell acord, i el 23 d’abril del 2021. Han estat 22 documentals –també Federal, que es va acabar emetent–relacionats amb aquest afer polític i emesos majoritàriament al 30 minuts i al Sense ficció, encara que suposen només un 10% i un 7% de totes les temàtiques de què tracten aquests dos programes.

L’acord de 8 de setembre constata un incompliment d’aquell compromís del 2018, adverteix la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de la necessitat de garantir “el pluralisme polític” i insta TV3 a “corregir” el “desequilibri”.

En el seu vot particular, el president Loppacher considera que l’acord es pren sense tenir en compte les dades que aporta l’informe tècnic –l’informe no extreu conclusions sinó que únicament descriu el contingut dels documentals i la presència en ells de diverses veus– i atribueix a Figueras i Sirera “percepcions ideològiques i/o personals que no se sustenten tècnicament”. També sosté que un documental sobre l’actualitat amb diverses veus no pot ser considerat “de tesi” ni tampoc que aposta per una “determinada posició”. En canvi, Sirera reconeix la pluralitat de veus dels treballs però afirma que cap defensava una tesi contrària a la independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona