Política

La CUP no creu que s’esgotin els dos anys

Riera diu que el diàleg “no funciona” i caldrà decidir si es deixa “molt abans” del termini pactat

Avís al govern per l’acció dels Mossos en un desnonament

La CUP afirma que manté el marge de dos anys a la taula de diàleg que va pactar amb ERC en l’acord d’investidura de Pere Aragonès, però, tot just represa la taula dimecres a Barcelona, els anticapitalistes ja auguren que no caldrà esgotar aquest termini pactat per valorar-la. “Els fets faran que sigui caixa o faixa molt abans”, avisava el seu diputat Carles Riera ahir a TV3. Per a ell, la reunió de Palau va ser un “fracàs i un despropòsit absolut”. I és que, tal com havia dit també la vigília la diputada Eulàlia Reguant, si a algú va “reforçar” va ser a la representació de l’Estat, mentre que en canvi va “afeblir” la posició de l’independentisme i del govern d’Aragonès. Riera va ser clar ahir en interpel·lar el president per constatar-li que la taula de negociació, tal com està plantejada, “no funciona” i que, per tant, “cal tirar per una altra banda”. En aquest sentit, defensa que cal crear les condicions per forçar l’Estat a una negociació “efectiva i útil”. La diputada al Congrés Mireia Vehí també havia advertit dijous que la taula “no té més recorregut”, i que cal concentrar els esforços en “com es construeixen les condicions” per tornar a votar en un referèndum, que defensen per a aquesta legislatura. “És evident que la taula de diàleg neix morta. El PSOE fa ballar ERC i Junts a la música que vol i s’ha de pensar en com se surt d’aquí”, cloïa.

Els cupaires, de fet, ja es van manifestar dimecres al voltant del Palau de la Generalitat, quan encara hi havia la taula reunida, amb el lema “Ni pactes ni renúncies”, i per la Diada van participar en una mobilització de l’esquerra alternativa en què es va cremar una fotografia dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez, i es va reclamar al govern que no arribi a cap “pacte” amb l’Estat.

Pendent del pressupost

Carles Riera també va dir ahir que espera que el govern concreti la seva proposta sobre els pressupostos de la Generalitat per al 2022 a fi de poder-los negociar. De moment, el diputat va dir que el conseller d’Economia, Jaume Giró, encara no els ha presentat cap document, tot i que Aragonès ha mantingut sempre que la CUP és el “soci prioritari” per aprovar els comptes, ja que són imprescindibles per desenvolupar el pacte que hi van signar. Riera manté que el rebuig a l’ampliació del Prat, contra la qual es manifesten demà –també amb representants d’ERC–, la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern de Pirineus-Barcelona per al 2030, i la implicació en el Circuit de Barcelona-Catalunya per mantenir la fórmula 1 són “línies vermelles”.

Enuig amb els Mossos

Encara hi ha un altre front de profund desacord que els cupaires van tornar a evidenciar ahir, que és el policial. Arran de la intervenció dels Mossos en un desnonament al barri de Gràcia de Barcelona, en què haurien fet “múltiples identificacions d’activistes” en aplicació de la llei mordassa, el diputat cupaire Xavi Pellicer va exigir en una nota la fi de la participació de la Brimo i l’Arro en els desnonaments, i que s’abstinguin d’aplicar l’esmentada llei, tal com figura en l’acord d’investidura amb ERC. Segons Pellicer, la situació “no dona més marge” i el govern ha de decidir “en quin bàndol està, si al del dret a l’habitatge i les veïnes organitzades o al de l’especulació i fons voltors”. La CUP denuncia que la situació d’emergència en l’àmbit de l’habitatge “és insostenible” i el govern “mira cap a una altra banda”, mentre que el moviment pel dret a l’habitatge és l’únic que l’està defensant “de manera efectiva”, enfrontant-se a desenes de sancions i procediments judicials els últims mesos.

LA FRASE

És evident que la taula neix morta. El PSOE fa ballar ERC i Junts a la música que vol i s’ha de pensar en com se surt d’aquí
Mireia Vehí
diputada de la cup al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona