Política

Scholz es consolida com a favorit per succeir Merkel a una setmana dels comicis

L’últim debat entre els candidats alemanys presenta socialdemòcrates i verds com a aliats

El conservador Laschet ataca el líder de l’SPD per remuntar

El socialdemòcrata Olaf Scholz va resultar, de nou, el més segur en el tercer i darrer debat televisat entre els candidats a la cancelleria, amb la verda Annalena Baerbock gairebé en el paper de futura aliada. Tots dos van presentar-se com un equip per defensar l’augment del salari mínim interprofessional o els ajuts a la família. Només quan van tocar la crisi climàtica, la líder ecologista va passar a l’ofensiva per recordar que Alemanya està lluny de complir els compromisos de reducció d’emissions, cosa que afecta Scholz, vicecanceller i ministre de Finances en la coalició d’Angela Merkel.

El conservador Armin Laschet va quedar despenjat, sense arguments i atacant els altres dos aspirants en bloc, com si també tingués clar que tenia al davant la propera coalició –a falta, és clar, d’un tercer soci, ja que segons els pronòstics no sumaran la majoria necessària per reeditar una aliança socialdemòcrata-verds, com la que va dirigir Gerhard Schröder entre el 1998 i el 2005.

Era el tercer “trio” –com s’anomenen els debats entre els tres candidats– i Scholz va sortir-ne de nou consolidat. Avui, però, té una cita delicada davant la comissió parlamentària de Finances, després dels registres fets al seu Ministeri per unes investigacions sobre el departament antiblanqueig.

Des del Partit Socialdemòcrata (SPD), s’ha vist al darrere una maniobra política. Alguns experts han coincidit aquests dies que ha estat una operació desproporcionada, ja que la informació que es demanava podria haver-se resolt amb correus electrònics o trucades, sense funcionaris desfilant pel Ministeri del candidat.

Plou sobre mullat, ja que el ministre va comparèixer fa mesos davant la comissió parlamentària amb relació a la manca d’una supervisió eficient sobre Wirecard, un gegant de pagaments electrònics que va fer fallida després de presentar successius balanços inflats.

Els registres a Finances i l’entrada en la campanya de Merkel, que serà fins dissabte en tres mítings amb Laschet, són dos factors rellevants en la recta final fins a les eleccions de diumenge.

Els socialdemòcrates tenen quatre punts d’avantatge respecte als conservadors –26 contra 22, segons el sondeig de la televisió pública ZDF. Els verds estan massa lluny –un 16 %– per somiar amb una remuntada. La lluita queda entre els dos partits que des de fa dècades s’alternen en el poder a Alemanya.

Tot apunta a un tripartit, atesa la feblesa dels grans partits. Pot ser decisiu el Partit Liberal (FDP) –amb un 11% de la intenció de vot– o l’Esquerra –amb un 6%–, si Scholz i Baerbock s’atreveixen a muntar un bloc esquerrà amb un partit d’arrels postcomunistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona