Política

PP i Vox posen contra les cordes la reforma constitucional per eliminar el terme ‘disminuït’

La iniciativa requereix una majoria qualificada i no prosperarà sense el suport de la dreta

Es vol canviar l’article 49

La reforma de la Constitució proposada pel govern espanyol per eliminar del text el terme “disminuït’ i substituir-lo per “discapacitat” topa de moment amb l’oposició del PP i de Vox, que aquest dijous han defensat al Congrés les seves esmenes a la totalitat per tombar la Llei. Si mantenen aquesta posició, les dues formacions acabaran fent caure la iniciativa, que com a reforma constitucional requereix una majoria reforçada de tres cinquenes parts de l’hemicicle per prosperar, 210 vots, una xifra aritmèticament impossible d’assolir sense els escons de la dreta.

Previsiblement la reforma superarà el primer escull i seguirà la seva tramitació amb futur incert. De moment, aquest dijous els grups rebutjaran les esmenes a la totalitat del PP i de Vox.

La iniciativa busca reformar l’article 49 de la Constitució, que diu que els poders públics faran una tasca de previsió, tractament, rehabilitació i integració “dels disminuïts físics, sensorials i psíquics”. Proposa una redacció que estableix que “les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures en condicions d’igualtat real i efectiva, sense que es pugui produir cap discriminació”. El text substitueix el terme “disminuïts” per “discapacitats” al punt que ja existia, i hi afegeix que es regularà l’especial atenció que reben d’acord, també, als tractats internacionals ratificats per Espanya que vetllen pels seus drets.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha defensat la reforma que va impulsar Carmen Calvo quan ocupava la vicepresidència primera. Bolaños ha afirmat que el redactat actual de l’article 49 de la Constitució “no està en línia amb l’evolució del concepte del concepte de discapacitat”. El ministre ha advertit PP i Vox que la societat no entendrà que la reforma no s’aprovi amb una “majoria amplíssima, gairebé unànime” de la cambra. “No se m’acut cap motiu per votar en contra”, ha dit.

No és el criteri de Vox. La portaveu de la formació d’ultradreta, Macarena Olona, ha afirmat que el govern espanyol “no té legitimitat moral” per reformar la Constitució. Al seu entendre, la reforma que proposa l’executiu espanyol “no afegeix cap dret addicional” a les persones amb discapacitat.

La diputada de PP Isabel María Borrego ha retret al govern espanyol que hagi plantejat aquesta reforma “sense consens”. “La Constitució es va fer amb consens”, i “Espanya ha avançat substancialment en l’atenció a les persones amb discapacitat” amb el format actual. “Aquesta terminologia no ens ha impedit seguir treballant”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes