Política

El TC tomba part del decret de les clàusules sòl que exonera els bancs de pagar costos judicials si arribava a un acord

Els magistrats consideren que deixa en inferioritat de condicions els clients

El ple del Tribunal Constitucional ha fet pública una resolució avançada per La Vanguardia i a la que ha tingut accés l’ACN que declara inconstitucional el punt del Reial Decret 1/2017 del govern de Mariano Rajoy que exonera les entitats bancàries de l’obligació de pagar els costos judicials si un cop iniciat el procés accepta les condicions del client per recuperar el deute pendent per les clàusules sòl. En tot cas, els magistrats avalen el gruix del decret que establia el sistema de devolució de les clàusules sòl i que va ser impugnat per Podem.

El decret establia un mecanisme de devolució de les clàusules sòl, que prèviament havien estat declarades il·legals i nul·les pel Tribunal Suprem. Podem adduïa que el fet que el decret establís només dues vies per recuperar els diners –destinar-los a minorar el préstec i no pagar l’impost de renda per aquests diners o bé cobrar-los i pagar l’impost de la renda- condicionava econòmicament els clients perquè “estableix un incentiu fiscal que pràcticament l’obliga a invertir aquestes quantitats en reduir la quantitat principal del préstec”.

A més, el recurs es queixava que a la pràctica els clients recuperaven els diners quan i com volia el banc, perquè l’operació quedava a mans de l’entitat financera, de manera que els bancs no pateixen cap conseqüència pel fet d’haver introduït clàusules abusives, sinó que a més es beneficien d’una amortització anticipada del préstec.

A més, Podem va recórrer la part del decret que establia que els bancs queden eximits dels costos en cas d’acceptar un acord amb el client un cop ja s’havia iniciat el procés judicial. Segons Podem, a la pràctica el sistema força els deutors hipotecaris a buscar un acord amb el banc i els deixa en una posició de desavantatge respecte a l’entitat bancària.

Els magistrats avalen el sistema establert pel decret perquè conclouen que el govern de Mariano Rajoy només buscava “arbitrar una via senzilla i ordenada que faciliti al consumidor l’obtenció d’una resposta ràpida a les seves reclamacions” i que “s’arribés a un acord amb l’entitat de crèdit per aconseguir la restitució de les quantitats abonades indegudament” per evitar “un increment dels litigis” a la jurisdicció civil.

En tot cas, introdueixen canvis i donen la raó a Podem respecte al pagament del cost dels processos judicials. Segons els magistrats, aquest article del Reial decret “afavoreix de manera notòria a qui va imposar unilateralment una clàusula abusiva i perjudica a qui la va patir”.

El tribunal també dóna la raó a Podem pel que fa a la queixa perquè no es puguin acollir al procés les persones jurídiques. Segons els magistrats és una “vulneració directa del principi d’igualtat” vers les persones físiques que “no té cap raó degudament justificada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes