Política

Pressupostos desencallats

El PSOE i Unides Podem aplanen la negociació i pacten els comptes del 2022

La formació lila els avala després d’acordar amb Sánchez una nova llei de l’habitatge que posa un sostre als preus dels lloguers

El govern espanyol aprovarà demà els pressupostos generals de l’Estat per al 2022 en un Consell de Ministres extraordinari, després que el PSOE i Unides Podem arribessin ahir a un acord.

Ho va explicar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que va confirmar també que el projecte inclourà el mínim del 15% de l’impost de societats per a les grans corporacions, tal com demanava Unides Podem. Aquest mínim –va defensar– implica “adaptar-se al consens internacional”. Bolaños espera que el Congrés doni llum verd als comptes públics abans del 31 de desembre i ha assegurat que intentaran aprovar-los “amb diàleg”.

La nova llei estatal d’habitatge pactada entre el PSOE i Unides Podem preveurà diverses mesures segons si els afectats són petits o grans propietaris. Per a aquests últims (a partir de deu habitatges), preveu la regulació de preus dels lloguers per abaixar-los conforme a l’índex de referència per a tots els contractes en zones de mercat tensionat (allà on més han pujat els lloguers en poc temps). Per als grans tenidors també hi haurà una retirada de privilegis fiscals.

Pel que fa als petits propietaris, el text fixarà la congelació de preus i donarà incentius fiscals per reduir els lloguers. Fonts del govern espanyol van especificar que l’obligació de fer rebaixes dels preus de lloguer només recaurà en persones jurídiques, i no físiques. Els particulars que tinguin més de deu habitatges també podran accedir a bonificacions fiscals, però només en cas que apliquin rebaixes a tots els pisos que tenen llogats. Hi haurà un paquet “molt potent” de bonificacions fiscals, que poden arribar al 90% de les rendes que obtinguin si fan rebaixes, va assegurar Bolaños.

D’altra banda, la llei també inclourà una reserva del 30% de totes les promocions per a habitatge protegit. D’aquest percentatge, la meitat s’haurà de destinar a lloguer social. A més, la norma definirà un impost per als habitatges buits a través d’un recàrrec de l’impost sobre béns immobles (IBI) del 150%, que podran aplicar els ajuntaments.

Emancipació dels joves

Respecte a les competències autonòmiques, el ministre de la Presidència va explicar que la llei estatal d’habitatge “no deroga la resta de lleis d’habitatge autonòmiques” sinó que “hi conviu” i genera un “paraigua” perquè puguin “habilitar algunes mesures” que, sense el marc estatal, no tindrien cobertura legal.

En el context d’aquest pacte entre socis, Pedro Sánchez va anunciar ahir des de Sevilla la creació d’un ajut de 250 euros mensuals per a l’habitatge per als joves d’entre 18 i 35 anys i amb rendes inferiors als 23.725 euros per facilitar la seva emancipació. L’ajuda serà vigent durant els dos pròxims anys, hi va afegir el president del govern, segons el qual l’Estat espanyol ha d’aconseguir “avançar” l’edat d’emancipació dels joves a la mitjana europea, que és de 26 anys.

Bolaños va descartar que durant la negociació hi hagués tensions entre els socis del govern: “En cap moment ha perillat la coalició.” Quant als comptes, va anunciar que la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, els presentarà demà i en donarà “informació detallada”. L’acord segellat ahir, amb intervenció directa de Sánchez, arriba fora del termini normatiu ja que els pressupostos havien d’entrar al Congrés abans de finals de setembre, però les discrepàncies entre els dos socis –la formació morada els condicionava a l’aprovació de la llei d’habitatge– van fer encallar la negociació.

Mentre els socis celebraven la nova llei de l’habitatge, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, carregava contra aquesta llei al·legant que suposa una “distorsió brutal” de la llibertat i del dret a la propietat. El cap de la patronal espanyola va recordar que normes com aquesta ja s’han posat en marxa en altres països, com ara Alemanya, “i no han funcionat”.

LES FRASES

[Els nous comptes garanteixen que] la recuperació serà justa
Yolanda Díaz
VICEPRESIDENTA DEL GOVERN ESPANYOL
[La nova llei de l’habitatge] és una distorsió brutal de la llibertat i el dret a la propietat
Antonio Garamendi
PRESIDENT DE LA CEOE

ERC recorda que és imprescindible

Redacció

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va valorar ahir que hi hagi un acord en el govern de coalició (PSOE i Unides Podem) al voltant dels pressupostos generals de l’any vinent i sobretot en el tema de l’habitatge, però va avisar que la seva formació és imprescindible per poder tirar-los endavant. “Tant de bo sigui un bon acord que arribi a la gent”, va dir. Per ERC és important avançar també en altres normes que entraran aviat al Congrés com ara la nova Llei Audiovisual o la Llei de Memòria Democràtica, a la qual ha presentat una esmena a la totalitat amb un text alternatiu. “ERC no desaprofitarà cap oportunitat per millorar la vida dels catalans i això inclou pressupostos, però també altres qüestions com ara les pensions o la Llei d’Universitats”, va puntualitzar Rufián.

Per la seva banda, el líder del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, va considerar que arrribar a un acord amb els socis d’un govern de coalició “és el mínim” i va subratllar que, amb l’habitatge, la seva formació no és favorable a regular de forma “indiscriminada i genèrica el preu dels lloguers perquè seria intervencionista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona