Política

El Constitucional polonès declara inconstitucional la primacia de les normes europees

El tribunal dictamina que parts del Tractat d'Adhesió a la UE són incompatibles amb la constitució del país

La decisió avala la polèmica reforma judicial del govern ultraconservador del PiS enfront a la justícia comunitària


L’alt tribunal dona la raó al govern polonès i considera inconstitucional la primacia de les normes europees
ACN Brussel·les .-

El Tribunal Constitucional (TC) de Polònia ha dictaminat aquest dijous que la constitució del país està per sobre del dret de la Unió Europea (UE). La sentència s’ha aprovat aquest dijous amb el suport de tres dels cinc magistrats. La decisió suposa un nou desafiament de Varsòvia a Brussel·les.

La cort s’ha pronunciat després de diversos ajornaments i a instàncies del primer ministre polonès Mateusz Morawiecki, que ha demanat al TC la seva opinió sobre la preeminència del dret polonès o el de la UE en cas de conflicte entre tots dos, en un contenciós polèmic que ha enfrontat Varsòvia amb les institucions comunitàries els últims mesos.

L’alt tribunal ha resolt que parts dels Tractat d’Adhesió del país a la UE són incompatibles amb la Constitució polonesa i ha qüestionat així la primacia de les normes europees per sobre de les legislacions dels estats membres.

La cort de garanties ha conclòs que “la UE no té competència per avaluar la Justícia polonesa i el seu funcionament”. D’aquest manera rebutja també les exigències de desmantellar la reforma judicial que el govern polonès va iniciar el 2015.

“La primacia del dret constitucional sobre altres fonts del dret prové directament de la Constitució de la República de Polònia. Avui, un cop més, això ha estat confirmat pel Tribunal Constitucional”, ha dit el portaveu del govern, Piotr Müller en un missatge a les xarxes socials.


Xoc frontal amb Brussel·les
La UE va activar el 2017 un procediment sancionador contra Polònia perquè, segons la Comissió Europea, la reforma judicial del govern ultraconservador de Llei i Justícia (PiS) vulnera la separació de poders i posa en risc l’estat de dret.

L’executiu de Morawiecki, però, no ha fet marxa enrere i acumula una sèrie de condemnes del Tribunal de Justícia de la UE i del Tribunal Europeu de Drets Humans per la intervenció política en la judicatura.

Al setembre, Brussel·les va elevar el to contra Varsòvia per no acatar les decisions del TJUE i va exigir al mateix tribunal amb seu a Luxemburg que imposi al país una multa diària fins que ho faci. Al juliol, el TC polonès va declarar inconstitucionals unes mesures cautelars del TJUE per suspendre el règim disciplinari del Tribunal Suprem polonès.

La sentència d’aquest dijous és un nou revés del TC a l’ordenament jurídic de la UE. Brussel·les qüestiona la independència d’aquest tribunal perquè el govern del PiS va canviar les lleis per col·locar-hi nous jutges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona