Política

Cessió de la UE a Johnson per Irlanda de Nord

La CE s’obre a reduir un 80% dels controls duaners als productes agroalimentaris que travessin el mar

Nova baixada de pantalons de la Unió Europea en el malson del Brexit. Brussel·les va accedir ahir a eliminar fins a un 80% els controls fronterers postBrexit als productes agroalimentaris que arribin a Irlanda del Nord des de la Gran Bretanya i a “simplificar” la paperassa per a la resta de mercaderies. Tot per evitar una guerra comercial amb Londres i la reactivació del conflicte a l’illa irlandesa, clarament el taló d’Aquil·les dels europeus.

Amb la sortida del Regne Unit del club europeu a principis d’any, es va obrir una disputa entre tots dos per l’aplicació del Protocol sobre Irlanda del Nord de l’acord del Brexit perquè implica controls duaners entre la Gran Bretanya i el territori nord-irlandès, que a la pràctica roman dins el mercat comunitari per evitar una frontera terrestre amb Irlanda. Tot i haver signat el pacte, ràpidament el govern de Boris Johnson es va negar a aplicar-lo i ara vol renegociar el protocol.

En comptes de plantar-se, Brussel·les ha anat permetent pròrrogues al protocol fins a finals de setembre, quan directament Londres va decidir no complir-lo de manera unilateral. I fins i tot així la Comissió Europea va oferir ahir a Johnson una retallada important dels controls duaners que en un inici es veien necessaris per protegir el mercat únic europeu.

“[La proposta] crearà un carril ràpid per al moviment de béns des de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord”, mentre que [...] es protegeix la integritat del mercat únic”, defensava ahir la CE en un comunicat. En qualsevol cas, Brussel·les i Londres s’aboquen ara a una nova negociació, un spin-off dels tres anys de converses per tancar l’acord del Brexit. La UE està disposada a acordar “una solució permanent tan aviat com es pugui”, però insisteix que no renegociarà el protocol que tant li va costar tancar i només accedeix a adoptar mesures que en facilitin l’“aplicació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona