Política

Preacord entre els socialdemòcrates, els Verds i els liberals per formar govern a Alemanya

Els tres partits inicien la negociació després que durant les “converses exploratòries” s’hagi generat “confiança”

Els socialdemòcrates de l’SPD, els Verds i els liberals de l’FDP han arribat aquest divendres a un acord preliminar per a la formació de govern a Alemanya. Les tres formacions, que són les que més vots van rebre en les eleccions, comencen ara la negociació després que durant les “converses exploratòries” s’hagi generat “confiança” i “respecte”. En el comunicat en què han anunciat l’inici de les converses formals, els tres partits remarquen que són “de tradicions diferents”, però aposten per “reunir diferents perspectives en una aliança innovadora”. “Alemanya necessita un govern estable i fiable que pugui afrontar els reptes del nostre país. Les nostres converses han demostrat que podem fer-ho”, indiquen.

Els tres partits aposten per formar un govern que impulsi una “renovació integral” del país. “Ens sentim compromesos amb el progrés”, apunten tot defensant una “coalició progressista” que impulsi polítiques socials, ecològiques i digitals, entre d’altres.

L’acord preliminar entre els tres partits es basa en 10 punts, entre els quals hi ha la modernització i digitalització del país, la protecció del clima, mesures laborals, l’impuls de la innovació i competitivitat i fer més assequible l’habitatge, entre d’altres.

El text també aborda les “responsabilitats” d’Alemanya al món i a la Unió Europea. En aquest sentit, els tres partits aposten per tenir una “posició més europea” i per “augmentar la sobirania estratègica d’Europa”.

“Volem reforçar la Unió Europea per enfortir Alemanya”, apunta el document, que aposta per mantenir una “forta associació” amb França. Pel que fa a la posició econòmica a la Unió Europea, els tres partits consideren que les regles de dèficit i deute “han mostrat la seva flexibilitat”. “Amb aquesta base volem assegurar el creixement, mantenir la sostenibilitat del deute i inversions sostenibles i respectuoses amb el medi ambient”, assenyalen.

En cas que les converses es materialitzin, el candidat de l’SPD, Olaf Scholz, es faria amb la cancelleria després de 16 anys de govern de la CDU amb Angela Merkel al capdavant de l’executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona