Política

Vox presenta al Suprem els 13 recursos contra els indults als presos polítics

El partit utilitza els arguments de la fiscalia i la sala penal contra la decisió del govern espanyol

Vox ha formalitzat davant de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem els 13 recursos contra els indults als presos independentistes.

Els escrits es basen en els arguments de la sala penal del suprem i la fiscalia contra els indults per calibrar si la concessió del govern espanyol està prou motivada i és arbitrària.

El partit d’extrema dreta al·lega que no hi ha circumstàncies excepcionals que justifiquin l’indult, com serien dilacions del procediment que s’hagin de reparar, o el fet que els condemnats hagin contribuït a justificar les raons de justícia, equitat o utilitat pública que justificarien la concessió. “No hi ha constància de la més mínima prova o indici de penediment dels condemnats”, conclouen.

De fet, Vox recorda que en l’últim torn de paraula durant el judici, i després en posteriors declaracions públiques, els condemnats van “autoritzar la mobilització ciutadana per proclamar la inobservància de les lleis, la substitució del cap de l’estat i el desplaçament unilateral de la font de sobirania”. Sobre la suposada desproporció de les penes imposades, el partit ultra diu que l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras va “agredir l’ordre públic, va intentar trencar l’ordre constitucional i va afectar la integritat patrimonial de l’administració pública mitjançant l’ús il·legal de fons públics”.

En aquest sentit, Vox considera que la concessió dels indults va tenir motivacions polítiques per garantir el suport d’ERC al govern espanyol al Congrés. Així, recorda que ERC va dir durant les negociacions prèvies dels pressupostos generals de l’estat que “el camí ha de ser diàleg, amnistia i referèndum”. “Per tant, existeixen indicis rellevants que el govern podria estar ponderant, en l’exercici de l’excepcional potestat de gràcia, circumstàncies alienes a l’indult per sospesar prioritàriament el seu interès propi”, assegura un comunicat de Vox.

A més, els indults s’han concedit a tots els condemnats per sedició, cosa que “envaeix la línia divisòria entre indults particulars i generals”, com ja deia el Suprem. Per últim, considera que els indults parcials, en aquest cas, s’apropen als indults totals, ja que els suposa el perdó de la pena principal de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona