Política

En Comú Podem proposa una comissió al Parlament per investigar els abusos sexuals que afecten l’església

Albiach diu que les institucions religioses “s’han negat sistemàticament a reconèixer la seva responsabilitat”

El grup d’En Comú Podem al Parlament proposa crear una comissió d’investigació sobre els abusos sexuals que afecten l’església a Catalunya. “Ha arribat el moment de posar llum”, ha dit la presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, en una carta enviada a tots els grups de la cambra catalana. Albiach insta els partits a seguir l’exemple de França, on la Conferència Episcopal va posar en marxa una comissió d’investigació independent que ha demostrat que entre 1950 i 2020, 216.000 menors van ser víctimes de violència sexual per part de més de 3.000 sacerdots. “L’església catòlica a Catalunya i a Espanya s’ha negat sistemàticament a reconèixer la seva responsabilitat directa en els escàndols de pederàstia”, ha apuntat Albiach.

En Comú Podem considera que els casos s’han tractat de manera aïllada i per això demana “obrir un procés per conèixer tota la veritat, depurar responsabilitats i reparar les víctimes”. Els comuns han iniciat el tràmit arran de la denúncia per pederàstia contra l’Abadia de Montserrat.

El portaveu del grup parlamentari, David Cid, ha reclamat “una recerca activa de víctimes que hagin patit abusos en el si de l’església catòlica” i ha dit que les víctimes “tenen dret a reconèixer el seu patiment i les situacions que han marcat la seva vida”. Segons Cid, la comissió d’investigació aspira a “recollir l’experiència francesa” en aquest sentit.

Cid ha lamentat que “ha generat més disputa” el videoclip de la cançó ‘Ateo’, de C. Tangana i Nathy Peluso, “ballant ‘bachata’” a la Catedral de Toledo, que els abusos sexuals. “No té sentit que ens escandalitzi més un videoclip que els casos d’abusos sexuals”, ha insistit. El diputat ha reclamat la comissió perquè cal “llums i taquígrafs, reconeixement i recuperació de les víctimes”. També ha demanat “una església catòlica compromesa”.

En la legislatura passada, el juliol del 2019, el ple del Parlament va aprovar la creació d’una comissió d’investigació sobre els casos de violència sexual denunciats en centres escolars, a petició dels comuns, i la creació d’una comissió d’estudi sobre els abusos sexuals a infants. Però cap de les dues es va arribar a posar en marxa.

Cid s’ha queixat que tot i que en l’anterior legislatura es va batallar “no es va poder posar en marxa la comissió del Parlament perquè ho van bloquejar diversos grups”. Per ara, En Comú Podem ha traslladat la proposta a la resta de grups però encara no han rebut cap resposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona