Política

Otegi: “Si perquè surtin els 200 presos cal votar els pressupostos, els votarem”

El coordinador general d’EH Bildu afirma que no tenen “cap interès” en què caigui el govern de PSOE i Podem perquè l’alternativa són Vox i el PP

Aposta per donar més temps a l’executiu de coalició per “enfortir posicions” i “solucionar el tema dels presos”

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que “si perquè surtin els 200 presos” d’ETA de les presons “cal votar els pressupostos generals de l’Estat”, la formació abertzale “els votarà”.

“Així d’alt i clar ho diem. Els votarem sense cap problema i ho farem tranquils”, ha dit Otegi aquest dimarts en una intervenció davant un grup de militants a Eibar, segons publica aquest dimecres El Correo. “Tenim 200 presos dins i han de sortir”, ha remarcat.

Otegi ha reconegut que “si no tinguéssim 200 presos, no actuaríem de la mateixa manera amb aquest govern”, sinó que els farien més demandes en àmbits com el social i el nacional. “Però tenim aquesta necessitat i ells ho saben. És fonamental per a nosaltres”, ha indicat.

El líder abertzale ha indicat que EH Bildu no té “cap interès” en què caigui el govern de PSOE i Unides Podem perquè l’alternativa són PP i Vox. “Si PP i Vox conformen un govern, ho pagarem els de sempre”, ha argumentat.

Segons el diari basc, Otegi ha defensat que cal que la coalició al govern espanyol duri encara sis anys més per donar temps al seu espai polític a “enfortir posicions” i “solucionar el tema dels presos”, cosa per a la qual cal “introduir un canvi legislatiu”.

El dirigent d’EH Bildu ha apuntat que si es demostra que amb el govern “més progressista que pot existir a Espanya”, la qüestió dels presos segueix sense solució i tampoc es dona resposta a la “qüestió nacional”, el moviment independentista podrà demostrar davant la ciutadania basca i a Europa que “cap govern ho farà”. “Llavors haurem de prendre la nostra decisió”, va dir.


Otegi ha fet aquestes afirmacions l’endemà s’haver traslladat a les víctimes d’ETA el seu “pesar i dolor pel patiment sofert”, que “mai s’hauria d’haver produït”.

Poques hores després de la declaració solemne de dilluns, Otegi ha afirmat que s’alegra “no tant pel que havia dit, que també” sinó perquè la seva formació “s’ha tornat a col·locar al centre del tauler en aquest país narcotitzat” i ha “tornat a donar una puntada de peu al formiguer”.La variant òmicron s’estén i provoca noves restriccions

londres
Pròxim Orient
El conflicte israeliano-palestí

Setge contra Cisjordània

Beirut

Rússia desmenteix cap pla per envair Ucraïna

moscou
França es planteja una autonomia per a Guadalupe

França es planteja una autonomia per a Guadalupe

parís

Milers de policies marxen contra el govern espanyol

madrid
EL RADAR

Pendents de Berlín

LLUÍS MIQUEL PÉREZ SEGURA
EXALCALDE DE REUS

“En gran part, el PSC creu en el dret a decidir”

reus
LLUÍS LLACH
CANTAUTOR I ACTIVISTA

“Estic decebut. Se’ns ha volgut desmobilitzar”

parlavà
política

Òmnium alerta dels qui “volen un país dividit”