Política

Otegi: “Si perquè surtin els 200 presos cal votar els pressupostos, els votarem”

El coordinador general d’EH Bildu afirma que no tenen “cap interès” en què caigui el govern de PSOE i Podem perquè l’alternativa són Vox i el PP

Aposta per donar més temps a l’executiu de coalició per “enfortir posicions” i “solucionar el tema dels presos”

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que “si perquè surtin els 200 presos” d’ETA de les presons “cal votar els pressupostos generals de l’Estat”, la formació abertzale “els votarà”.

“Així d’alt i clar ho diem. Els votarem sense cap problema i ho farem tranquils”, ha dit Otegi aquest dimarts en una intervenció davant un grup de militants a Eibar, segons publica aquest dimecres El Correo. “Tenim 200 presos dins i han de sortir”, ha remarcat.

Otegi ha reconegut que “si no tinguéssim 200 presos, no actuaríem de la mateixa manera amb aquest govern”, sinó que els farien més demandes en àmbits com el social i el nacional. “Però tenim aquesta necessitat i ells ho saben. És fonamental per a nosaltres”, ha indicat.

El líder abertzale ha indicat que EH Bildu no té “cap interès” en què caigui el govern de PSOE i Unides Podem perquè l’alternativa són PP i Vox. “Si PP i Vox conformen un govern, ho pagarem els de sempre”, ha argumentat.

Segons el diari basc, Otegi ha defensat que cal que la coalició al govern espanyol duri encara sis anys més per donar temps al seu espai polític a “enfortir posicions” i “solucionar el tema dels presos”, cosa per a la qual cal “introduir un canvi legislatiu”.

El dirigent d’EH Bildu ha apuntat que si es demostra que amb el govern “més progressista que pot existir a Espanya”, la qüestió dels presos segueix sense solució i tampoc es dona resposta a la “qüestió nacional”, el moviment independentista podrà demostrar davant la ciutadania basca i a Europa que “cap govern ho farà”. “Llavors haurem de prendre la nostra decisió”, va dir.


Otegi ha fet aquestes afirmacions l’endemà s’haver traslladat a les víctimes d’ETA el seu “pesar i dolor pel patiment sofert”, que “mai s’hauria d’haver produït”.

Poques hores després de la declaració solemne de dilluns, Otegi ha afirmat que s’alegra “no tant pel que havia dit, que també” sinó perquè la seva formació “s’ha tornat a col·locar al centre del tauler en aquest país narcotitzat” i ha “tornat a donar una puntada de peu al formiguer”.La nova variant de la Covid-19 torna a activar les alarmes

GINEBRA/BRUSSEL·LES

Les euroordres contra Puigdemont estan suspeses

barcelona
Pacífic Sud
Tensions polítiques

Un referèndum en fals

París
L’SNP obre el congrés amb vista a la independència

L’SNP obre el congrés amb vista a la independència

EDIMBURG

Rodalies abans de l’estiu de 2022 i deute de 3.500 milions

madrid
ITÀLIA

Draghi i Macron s’alien per guanyar influència a la UE

Els miners morts en l’accident de Sibèria són ja 52
RÚSSIA

Els miners morts en l’accident de Sibèria són ja 52

Zelenski denuncia un pla per a un cop d’estat imminent
UCRAÏNA

Zelenski denuncia un pla per a un cop d’estat imminent

L’Iran i els EUA reprenen el diàleg nuclear dilluns
ÀUSTRIA

L’Iran i els EUA reprenen el diàleg nuclear dilluns