Política

L’Eurocambra prepara una demanda contra la CE per no tallar els fons europeus davant de vulneracions de l’estat de dret

Sassoli dona a Von der Leyen fins al 2 de novembre per activar el mecanisme de condicionalitat

El Parlament Europeu ha an unciat que prepara una demanda contra la Comissió Europea per no tallar els fons europeus a aquells estats membre que vulneren l’estat de dret.

El president de l’Eurocambra, David Sassoli, ha demanat aquest dimecres als serveis jurídics que preparin el litigi contra l’executiu comunitari per no complir amb la seva “obligació” d’activar el mecanisme de condicionalitat, que permet restringir el finançament comunitari als estats quan les seves deficiències democràtiques posen en risc el pressupost de la Unió Europea.

La cambra no menciona cap país, però actualment tant Polònia com Hongria tenen obert un procediment sancionador per posar en risc l’estat de dret i els drets humans. Sassoli ha donat a la presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, fins al 2 de novembre per fer prendre mesures.

El president de l’Eurocambra ha fet aquest pas després que la comissió d’Afers Legals li recomanés querellar-se contra l’executiu europeu per no fer servir el mecanisme de condicionalitat. Fonts de la comissió remarquen que ja tenien intenció de demanar-ho abans que el Tribunal Constitucional de Polònia negués la supremacia del dret de la UE.

En concret, la comissió d’Afers Legals critica en general l’immobilisme de la CE des que, a principis d’any, va entrar en vigor la normativa sobre el mecanisme de condicionalitat. Els estats membres han demanat a Von der Leyen que no engegui cap mesura en el marc d’aquest mecanisme fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre la seva legalitat. Polònia i Hongria van impugnar la creació del mecanisme de condicionalitat davant dels tribunals de la UE, que no es pronunciaran fins a principis del 2022.

“La regulació de la condicionalitat pressupostària no requereix cap aclariment addicional i s’han d’abordar les infraccions de l’estat de llei tan aviat com es pugui”, defensa la comissió d’Afers Legals del Parlament Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona